ELi abi pankadele ületab Saksamaa SKP

ÄP 15. juuni 2009, 00:00

Suurimad summad on välja käinud Suurbritannia valitsus. Teisel kohal on Taani, kus keskpank on välja aidanud või rivaalid üle võtnud 13 panka 140st, selgub Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja liikmesriikide koostatud ülevaatest, mis on dateeritud kuupäevaga 26. mai.

Enamik uusi liikmesriike, nagu Slovakkia, Tšehhi, Eesti ja Leedu, ei ole riigi rahaga panku toetanud. Paljud pangad regioonis on välispangad, neist kuue Lääne-Euroopa panga arvele langeb 80 protsenti Kesk- ja Ida-Euroopasse antud laenudest.

Bloombergi andmeil ulatuvad Euroopa pankade finantskriisist tingitud kahjumid ja mahakandmised 460 miljardile dollarile.

Raport tõdeb, et meetmed on aidanud finantsturge stabiliseerida, kuid et mitmel pool püsivad riskipreemiad jätkuvalt väga kõrged.

"Pankade tegevuskeskkond jääb keeruliseks, eriti laenuportfellidega seotud laenukahjumeid arvestades," märgib dokument, mida käsitlevad ka tuleval nädalal Brüsselis ülemkogule kogunevad ELi valitsusjuhid.

Dokument ärgitab Euroopa panku avalikustama oma halvad varad, et usaldus panganduse vastu saaks hakata taastuma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing