Tali: II samba pensionifondi loomine riigikassa juurde on võimalik

15. juuni 2009, 13:30

Riigipoolse konservatiivse II samba
pensionifondi loomine riigikassa juurde on üks võimalikest variantidest, sõnas
rahandusministeeriumi asekantsler Veiko Tali.

"Kui olukord rahuneb ja pilt läheb selgemaks, siis me püüame teha analüüsi, mis on toimunud II pensionisamba süsteemis nii meil kui teistes riikides, kuidas meie fondivalitsejad toimetasid ning millised on võimalikud valikud. Kas me üldse midagi süsteemis muudame või mitte – siin pole veel midagi otsustatud. Meil on selge soov ja vajadus kõik need asjad üle vaadata ning kaaluda, millised muudatused tuleksid kõne alla. Sügisel teeme analüüsi ning pärast seda võivad vastavalt põhjendatusele tulla ka otsused," rääkis Tali.

"Nende inimeste jaoks, kes saavad hakata valikut tegema, kas jätkata makseid II sambasse 2% või vanemate inimeste puhul 4%, on põhivalikute aeg oktoober, november," lisas ta.

Tali sõnul pole selle valikuga mõtet kiirustada, need asjaolud, kuidas kujuneb majandus- ja finantsturgude olukord, on tunduvalt selgemad sügiseks. "Suve võiks n-ö rahulikult võtta."

"Finantsinspektsiooni juht Raul Malmsteini pakutud idee, et võiks kaaluda riigipoolse konservatiivse pensionifondi loomist riigikassa juurde on üks võimalikest variantidest, mida me kaalume," ütles asekantsler.

"Teised riigid on sellist võimalust osaliselt teatud juhtudel rakendanud, väga suur osa aga pole. Seda on mõtet teha siis, kui näeme, et selleks on oluline põhjus ja see annab mingi tulemuse süsteemi efektiivsuse või usaldusväärsuse aspektist," sõnas Tali.

"On ka teisi alternatiive nagu konservatiivsete fondide investeeringute piirangud või teatud garantiitingimused. Kõiki neid variante me täiendavalt analüüsime," sõnas ta.

"Kogu Eesti pensionisüsteemi usaldus on kannatada saanud kahel põhjusel. Eelkõige seetõttu, mis toimus finantsturgudel ja nende väärtuste langusega ning lisaks on maine langenud ka seetõttu, et süsteem on külmutatud. Kõiki neid võimalikke meetmeid, et süsteem toimiks usaldusväärsemalt ja tõhusamalt, me kindlasti kaalume," tõdes Tali.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2009, 12:22
Otsi:

Ava täpsem otsing