EVEA: Käibemaksu muudatuste kiirus vastuolus terve mõistusega!

19. juuni 2009, 10:53

Käibemaksu muudatuste kiirus on vastuolus
terve mõistusega, ütles Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni
(EVEA) president Marina Kaas.

Järgneb Marina Kaasi kommentaar.

EVEA väljendab kõigi siseturul tegutsevate ettevõtjate nimel pahameelt riigikogu otsuse üle rakendada käibemaksu tõstmise otsus juba 1. juulist ehk kuus tööpäeva pärast otsuse tegemist. Taoline kiirustamine maksusüsteemi muudatuste sisseviimisel on ennekuulmatu ja lausa kurioosne. See näitab, et seadusandjal ei ole mingit ettekujutust, millised ajalised ja rahalised kulutused kaasnevad muudatuste tegemisega kassa- ja raamatupidamissüsteemides, hindade ümbermärgistamisega tava- ja internetikauplustes ning kehtivate lepingute ja hinnakirjade muutmisega.

Lisaks sisseprogrammeeritud kahjud lepingutest, mis on juba sõlmitud kaubale, mille eest tasutakse vaid peale selle realiseerimist. Järjekordselt on valitsus ja seadusandja jätnud analüüsimata oma otsuste mõju ettevõtjate käekäigule.

EVEAs saadakse aru põhjustest, miks valitsus soovis tõsta käibemaksu ja teisi makse. Meie oleme olnud algusest saadik käibemaksu tõstmise vastu, kuna see ei too meie arvates reaalset lisatulu eelarvesse. Käibemaksu tõstmine piirab veelgi sisetarbimist ning vastupidiselt ootustele vähendab tarbimisega seotud maksude tulu ning süvendab majanduslangust.

Lahendust oleks pidanud otsima sisetarbimise stimuleerimisest ehk siis maksude alandamisest. Selgelt ei ole ammendatud ka riigi enda kulude kokkuhoiu võimalused. Nüüd, kui see eos ebamajanduslik otsus on tehtud, kaasneb sellega tagatipuks absurdselt kiire jõustumine, mis toob kaasa nii suure lisakulu kui ka massiliselt stressi ja ületunde kõigile siseturul tegutsevatele ettevõtetele.

Kui seadusandja hingab kergendatult ja läheb Jaanipäeva ja seejärel kohe ka suvepuhkust pidama, siis seaduskuulekal ettevõtjal on juuni lõpu arvukad puhkepäevad tööga sisustatud.

EVEA taunib ettevõtjate huvide taolist ignoreerimist seadusandja poolt ning on seisukohal, et käibemaksu muudatuste ülikiire jõustumine on vastuolus mõistliku aja printsiibiga ja hea tavaga. Ettevõtjatel on õigus saada aega uutele käibemaksumääradele üleminekuks.

Raske on mõista ka kütuseaktsiisi ligi 12%-lise tõusu kohest jõustumist, samas kui sigarettide aktsiis tõuseb alles poole aasta pärast ja vaid 5%. Näib, et suitsetajatel on riigikogus tõhusam lobby kui ettevõtjatel. Hiljutised maksumuudatused on halb üllatus veel seetõttu, et nende taga on just need kaks erakonda, kes on aastaid propageerinud maksusüsteemi stabiilsust ning sellega pälvinud ettevõtjate suure poolehoiu.

18. juunil on Eestile head kuulsust toonud maksusüsteemile antud esimene kõva hoop.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2009, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing