18. juuni - pöördepunkt riigijuhtide mõttemaailmas?

21. juuni 2009, 13:24

Äripäev koostas väikese nimekirja ütlustest
ja lubadustest, mille Eesti tipp-poliitikud ning peaminister Andrus Ansip on
välja käinud võimalikke maksutõuse kommenteerides.

Riigikogu kiitis neljapäeval, 18. juunil valitsusliidu (Reformierakond ja IRL) ja roheliste häältega heaks käibemaksu tõstmise 18%-lt kahe protsendi võrra 20%-le ja kütuseaktsiiside kergitamise 10-12 protsenti.

Kuidas on aga valitsuserakondade juhtpoliitikud enne kibekiiret riigimaksude tõstmise aktsiooni võimalikust maksutõusust rääkinud?

Ainult üks päev enne - 17. juunil - käibemaksu ja aktsiiside tõstmist ütles IRL-i esimees Mart Laar erakonna volikogus: "Majanduse külmutamine maksutõusu kaudu suurendab tööpuudust, mis omakorda leiaks koha eelarve kulupoole kasvavas puudujäägis."

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles 10. mail Äripäevale: "Reformierakond ei taha makse tõsta. Reformierakond pigem kärbiks kulusid ja sotsid näevad lahendust maksude tõstmises." Tol ajal olid sotsiaaldemokraadid veel valitsusliidus.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Urmas Klaas ütles 27. aprillil Arengufondi foorumil nii: "Järsud ja kiirustavad sammud eelarve- ja maksupoliitikas ei mõju hästi Eesti usaldusväärsusele ega ka majanduskasvule. Viimane asi, mida Eesti majandus praegu vajab, on maksude tõstmine."

"Üldiselt IRL ei toeta täna maksukoormuse tõstmist," rääkis IRL-i peasekretär Margus Tsahkna 26. aprillil rahvusringhäälingu teleuudistele.

Eesti Panga tänavust majandusprognoosi tutvustaval pressikonverentsil 22. aprillil ei olnud keskpanga president Andres Lipstok valmis andma retsepti täiendavateks kärbeteks riigieelarves, korrates vaid panga seisukohta, et maksudega ei mängita.

"Maksudega ei mängita, on jõus," vastas Lipstok ajakirjaniku küsimusele, kas keskpank soovitab makse tõsta, kuna on ilmselge, et tulusid on vaja suurendada.

Majandusminister Juhan Parts ütles 16. aprillil EPL-ile antud online intervjuus: "Maksude tõstmine majanduskriisi tingimustes on laastava mõjuga ja ma ei toeta praegu ühegi maksu tõstmist."

Tänavu 27. veebruaril ütles reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip Vikerraadio "Reporteritunnis": "Paljud riigid maailmas alandavad praegu makse, et majandust elavdada. Hea, et oleme seda varasematel aastatel teinud. Kavatseme seda teha ka edaspidi."

Väljavõte peaminister Andrus Ansipi kõnest riigieelarve üleandmisel riigikogus 25. septembril 2008: "Me vältisime riigieelarve koostamisel üldise käibemaksumäära ja tulumaksu tõstmist, mis oleks kõige otsesemal ja karmimal moel karistanud just neid, kes Eesti riiki maksutuludega toidavad. Maksude ja aktsiisimäärade tõstmine oleks võtnud raha maksumaksja taskust ja andnud hoobi kodumaisele ettevõtlusele. Aga just ettevõtlus otsib täna võimalusi, et uuesti õitsele puhkeda."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2009, 16:29
Otsi:

Ava täpsem otsing