Analüütik: nafta hinnatõus Venemaad ei aita

22. juuni 2009, 14:22

Venemaa majandus võis langeda teises
kvartalis 10,9 protsenti, sest nafta hind ilma laenutegevuse taastumiseta
majanduskasvu ei erguta, vahendab Goldman Sachsi analüüsi Bloomberg.

„Venemaa majanduse sügav langus võrreldes eelmise aastaga on tingitud meie arvates vähemal määral nafta hinna langusest ning suuremalt jaolt kapitali sisseveo peatumisest, mis algas 2008. aasta kolmandast kvartalist,“ kirjutas investeerimispanga Moskvas asuv analüütik Rory MacFarquhar.

Kapitaliinvesteeringud Venemaale langesid mais 23,1 protsenti, mis on suurim kukkumine alates 1998. aastast. Tööstustoodang langes eelmisel kuul rekordilised 17,1 protsenti. Jaemüük langes mais 5,6 protsenti. Tegemist oli neljanda järjestikuse languskuuga ning suurimaga alates 1999. aasta septembrist.

Esimeses kvartalis langes majandus 9,8 protsenti. Kõrged laenuintressid põhjustasid languse tootmises ning ehitussektoris ning tarbijalaenude puudumine vähendab nõudlust tarbekaupade järele, kirjutas MacFarquhar.

Nafta hinna tõus ei stimuleeri majanduskasvu, sest suurem osa kasvavatest naftatuludest korjab valitsus maksude näol endale, kirjutas analüütik.

Venemaa aktsiaturg oli täna keskpäevaks kukkunud 3,5 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2009, 14:22
Otsi:

Ava täpsem otsing