Venemaa lubab lõpetada masuudi transiidi läbi Eesti

30. juuni 2009, 21:25

Vene asepeaministri Sergei Ivanovi
kinnitusel asub Venemaa kohe, kui Ust-Luuga masuuditerminal valmis saab,
vähendama Eestisse saadetavaid masuudikoguseid ning järgmisel aastal lõpeb
siinne masuuditransiit täielikult.

Pikema loo sel teemal avaldas üliriigitruu Vene infokanal Regnum ähvardava pealkirjaga "Venemaa määras kindlaks Eesti kaudu masuudi transiidi lõpetamise tähtaja." Mõjukas asepeaminister Ivanov võttis sõna hiljuti Ust-Luuga sadama ehitust külastades, Eestis on mõned transiidiäri osalised juba nimetanud seda liiga suurte sõnade tegemiseks.

Naftat liigub praegu läbi Eesti vähe, bensiini praktiliselt üldse mitte, masuudi rindel on Eesti veel tegija: 2009. aasta I kvartalis liikus seda 4 mln tonni ehk aasta varasemaga võrreldes sama palju.

Valmiva Ust-Luuga masuuditerminali aastavõimsus on 24 mln tonni. Eestis liigub masuut läbi Vopak EOS terminalide, eelmisel aastal oli see 15,7 mln tonni. Parimail päevil on Vene nafta ja naftatoodete transiit läbi Eesti olnud 22 mln tonni aastas.

Ust-Luuga suudab valmides vastu võtta kuni 150 000 tonnise veeväljasurvega laevu, kuid erinevalt Tallinnast külmub talvel kindlalt kinni, mis toob kaasa lisakulu kõrgema jääklassi tankeritele ja jäämurdmisele. Samas on Ust-Luuga sadam ahvatlevalt lähedal Leningradi oblastis Kirišis asuvale naftatöötlemistehasele.

Vene raudtee teatel on Eesti osatähtsus Venemaa masuudi ekspordis praegu kolmandik. Loos oli ühe peamise küljena välja toodud mitmete tootjate ja vahendajate valmidus Tallinnalt ümber orienteeruda Vene sadamatele. Nad leidsid, et olgu siit- või sealtkaudu, äri peab käima.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. June 2009, 21:25
Otsi:

Ava täpsem otsing