USA majandus endiselt sügaval soos

02. juuli 2009, 15:56

Tööandjad kaotasid juunis USAs 467000
töökohta, mis vedas töötusmäära juba 26 aasta kõrgtasemele ehk 9,5%-ni. See on
selge signaal, et USA majanduse taastumine saab tõenäoliselt olema
vaevaline.

Kuigi viimasel ajal on erinevad indikaatorid, nagu eile avaldatud tööstusaktiivsuse näit, viidanud majanduslanguse aeglustumisele, siis ettevõtete jätkuv jõuline kulude kokkuhoid ja soovimatus uusi töötajaid palgata muudab USA majanduse tugisammast - tarbijat - järjest nõrgemaks.

Kuigi ökonomistid ootasid oluliselt väiksemat koondamisnumbrit ehk 363000 töökoha kaotamist, siis töötusmäär ei kosunud kardetud 9,6%-ni. Paljud ökonomistid prognoosivad, et USA töötusmäär tõuseb sel aastal kümne protsendini ja kasvab enne langust järgmine aasta veel edasigi.

Juuni seisuga oli USAs 14,7 miljoni töötut.

Kui arvestada ka neid inimesi, kes on uue töökoha otsimisest loobunud või töötavad osalise tööajaga, siis oleks USA töötusmäär juunis kerkinud 16,5%-ni ehk kõrgemaile tasemele alates 1994 aastast, kirjutas AP.

Täna avaldati ka euroala uus töötusmäär, mis kasvas samuti 9,5%-ni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. July 2009, 21:45
Otsi:

Ava täpsem otsing