Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Mõis soovitab tarbimismakse tõsta

ÄP 03. juuli 2009, 00:00

Äripäeva lugejate küsimustele vastas ettevõtja Jüri Mõis.

EBRD ostab ligi kolmandiku Teie ja Hannes Tamjärve firmast AS Freenergy. Kas tuuleenergiaäri on Eestis perspektiivikas?

Eesti on tuuline riik. Seega on majanduslikud eeldused head. Regionaalselt, Balti riikides on kätte jõudnud sotsialismi ajal ehitatud elektrijaamade sulgemise aeg. Laiemalt vaadates tasub tuulikutega tegeleda, sest maailm on otsustanud lähema 15 aasta jooksul naftapõhise energeetika tagaplaanile jätta, et vähendada tooraineriikidest tulenevaid poliitilisi riske.

Kuidas Teie vaguniäril läheb ja mida arvate Venemaa transiidi tulevikust Eestis?

Majanduslanguse ajal on äris alati globaliseerumisele vastupidine suundumus. Kui asjad lähevad halvemaks, püütakse välismaalt kiiresti välja tulla ja kogu ressurss lähemate asjade päästmisele keskendada. Venemaa eripära seineb selles, et kui asjad lähevad halvemaks, siis nähakse probleemina ka välismaalaste tegutsemist nende turul.

Mida arvate n-ö uue Hansapanga tulekust LHV Panga näol, mida veab nüüd Rain Lõhmus?

LHV-l on seni olnud minu hinnangul õigustatud lootus, et nad oskavad teistest paremini keerulisi finantsoperatsioone teha, ja sellepärast ei tegeldud masskliendihalduse või sularahaoperatsioonidega. Kui nad pangana suudavad igapäevakliente leida, siis usun ma nende tulevikku.

Kuidas Teile tundub, kas Eesti riik liigub pankroti kursil?

Mulle tundub, et riigil läheb suhteliselt hästi. Veel liigagi hästi, et tõsiselt kulude kärpimisega tegeleda.

Samuti tundub, et ettevõtlusel on madalseis läbitud, seega on oodata ka riigi tulude paranemist.

Öelge kolm asja, mida valitsus kohe kiiresti tegema peaks ja mis loodetavasti kiiresti ka tööhõivet ning majandamiskliimat parandaks.

Euro kasutusele, Venemaaga suhted korda, tarbimismaksud üles.

Kas pooldate viisavaba liikumist idas uunal?

Järjekordadeta vaba liikumine tooks siia raha, mis elavdaks teatud mõttes getostuvaid arendusi Viimsi taga ja mujal põldudel. Mõistlikud ja edumeelsed piirkonnad maailmas soovivad, et elanikke neisse mingil märal sisse rändaks.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:08
Otsi:

Ava täpsem otsing