Mati Polli advokaat: maksuhaldur muutis oma seisukohti

07. juuli 2009, 11:39

Ettevõtja Mati Polli ja teiste Sylvesteri
aktsionäride advokaadi Marti Hääle sõnul erineb antud kohtuasi tavapärastest ka
veel seepärast, et maksuhaldur muutis oma 2002. aastal antud seisukohti ja nii
ei tohiks õigusriigis juhtuda.

Järgneb intervjuu Marti Häälega advokaadibüroost Luiga Mody Hääl Borenius:

Kas maksuamet poleks üldse pidanudki seda maksuvaidlust alustama? Miks meedia on teie arvates kujutanud Sylvesteri aktsionäre kasuahnetena?

Üldiselt ma ei arva, et maksuamet ei peaks kohtuni asja viima, kui küsimus on vaieldav ja maksuhaldur on oma seisukohas veendunud. Tõsi, majanduslikku lähenemist tuleks raamatupidamisliku ja õiguslikuga tasakaalustatult käsitleda. Antud juhtum aga erineb ka tavapärasest, kuna maksuhaldur muutis oma 2002. aastal antud seisukohti ja nii ei tohiks küll õigusriigis olla, et maksuhalduri poolt antud selgitusi järginud maksumaksja peaks hiljem kohtus tõestama, et ta ei ole maksude tasumisest tahtlikult kõrvale hoidnud, lihtsalt öeldes riiki petnud.

Äripäev kirjutas 23. septembril 2008, et maksuameti peadirektori Enriko Aava jonnimise tõttu tiksub Sylvesteri endise suuromaniku Mati Polli kontole piltlikult 53 000 krooni päevas. Kui palju Mati Polli tegelikult raha sai ja kui palju koorib sealt riik?

Meediast on jäänud kõlama, justkui maksumaksjad teeniksid selle vaidlusega põhjendamatult suuri summasid. Siinkohal on jäänud aga tähelepanuta, et 2007. aastal pidi need samad füüsilised isikud leidma võimaluse maksuhalduri nõudmisel rahas ära maksta üle 350 miljonit krooni, mida ei olnud neile tegelikult nendest maksustatud tehingutest kunagi maksumaksjatele laekunud. Mõistetavalt põhjustas see väga suuri probleeme ja kulutusi nende maksumaksjate isiklike rahaasjade korraldamisel. Meedias räägitud summad ei ole seega kaugeltki nende maksumaksjate kasum. Kahjuks maksuhaldur ei olnud aga 2007 enam huvitatud selliste vaidlusega seotud rahaliste riskide maandamisest viisil, milles 2005 oli konsensus leitud. Seetõttu on kohatu maksumaksjate või seaduse suunas siin näpuga näidata. Ma ei sooviks kellelegi sellist koormat, nagu maksumaksjad käesoleval juhul pea üle 4 aasta on kandnud.

Maksumaksjad saavad loodetavasti ilma viivitusteta tagasi oma äramakstud maksusummad ning kohtu poolt väljamõistetud kohtukulud ja maksukorralduse seaduse kohase intressi. Neid summasid aga maksuhaldur alles arvutab täna.

Iga elusituatsiooni maksukäsitlus on erinev, siin ei saa üldistusi teha. Loodetavasti on sellel lahendil mõju eelkõige maksuhalduri suhtumisele ja lähenemisele maksuasjades. Kahetsusväärne on olukord, kus meie riiki iseloomustavad ettevõtjad vaenulikuna. Sõltumata riigikorraldusest ei ole kuri riik jätkusuutlik.

Kas see maksuvaidlus sillutab teed teistele Sylvesteri taolistele? Võib selliseid vaidlusi veel tulla?

Kindlasti on potentsiaali selliste vaidluste jätkuvaks tekkimiseks. Nagu maksuhaldur ikka rõhutab, tasub nendega alati konsulteerida. Antud juhtum aga näitab ilmekalt, et maksuhalduriga juhiste järgimine ei välistanud pikka ja rasket kohtuvaidlust. Alati tasub kaaluda ka neid riske, mida maksuhaldur ei tõstata. Tõsi siduvad eelotsused võiksid seda olukorda veidigi stabiilsemaks muuta, kui see regulatsioon efektiivselt ja sisukalt ükskord tööle rakenduks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2009, 13:24
Otsi:

Ava täpsem otsing