Ministeerium: kuulises võrdluses hinnatase ei muutunud

07. juuli 2009, 12:34

Statistikaameti andmetel langesid
tarbijahinnad juunis möödunud aasta juuniga võrreldes 0,9 protsenti. Eelneva
kuuga võrreldes tarbijahinnad ei muutunud.

Euroala aastane inflatsioon pöördus juunis esmakordselt negatiivseks, ulatudes -0,1 protsendini, teatas rahandusministeerium.

Tarbijate vähenevad kulutused ning välisteguritest toormehindade arengud on põhjustanud aastases võrdluses tarbijahindade languse süvenemise. Lähikuudel saab hinnalangus olema väiksem juulis toimunud kaudsete maksude tõstmise tõttu.

Aastases võrdluses mõjutas THI-d suuremal määral toiduainete hinnalanguse suurenemine ja eluasemekulutuste vähenemine.

Kuulises võrdluses hinnatase ei muutunud. Kuigi mootorikütuste hinnad on hakanud tõusma, tasakaalustas selle mõju THI-le toiduainete, riietuse, alkoholi ja tubakatoodete odavnemine. Toiduained on odavnenud juba möödunud aasta keskpaigast alates peamiselt kokkuostuhindade languse tõttu. Riietuse ja jalatsite odavnemine on tingitud hooajalistest allahindlustest, mis algasid tänavu varem. Alkoholi ja tubakatoodete mõningase hinnalanguse taga on tõenäoliselt vähenenud nõudlus, mistõttu on ettevõtted hindu alandanud. Eluaseme kaubagrupis jätkus vähesel määral toasooja odavnemine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. July 2009, 12:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing