Nõo korjas ainsana eelmisel aastal suurema kasumi

Kadrin Karner 13. juuli 2009, 00:00

Kasumit üle 15% kasvatanud Nõo Lihatööstuse suuromanik ja juht Toomas Kruustük ütles, et suur osa 38protsendilisest käibe kasvust tuli kodumaalt. Tema sõnul pöörati läinud aastal suurt rõhku omahinnale. "Ja eks meid on natuke välja aidanud ka eksport, kuigi suur osa müügi kasvust eelmisel aastal on tulnud Eestist," rääkis ta.

Järgmine poolaasta tuleb Kruustüki sõnul väga raske. "Üks kõige raskem periood on tulemas," märkis ta. Tema sõnul on Nõo Lihatööstus sel aastal nii käibe kui ka kasumi poolest kasvanud umbes 10%.

Miks sel aastal ettevõttest dividende välja ei võeta? "Hoiame igaks juhuks. Kogume rasva, sest ei tea, mis tulemas on," vastas juht ning selgitas, et paremaks läheb võib-olla tuleva aasta aprillist. Sinnani tuleb aga vastu pidada, lisas ta.

Käibes 2 miljardi krooni piiri ületanud Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor Liina Jaanson ütles, et seda saavutust ei maksa üle tähtsustada. "Olulisem on meie tegevuse puhul jälgida toodangu mahtu ning nii nagu ka iga ettevõtte jaoks oluline, kasuminumbrit," rääkis ta.

Rakvere Lihakombinaadi kasum kahanes mullu 42 protsenti, 73 miljonile kroonile. Müügimaht kasvas 0,7 protsenti, 54 400 tonnini.

Tooraine hind on viimastel kuudel olnud pidevas tõusus, sellest hoolimata ei plaani Rakvere lihatoodete hindu tõsta, kinnitas turundusjuht.

Oskar LT käive suurenes mullu, nagu plaanitud, ütles Oskar LT suuromanik ja tegevjuht Aldo Parik. "Eelarves märkisime 4 miljonit krooni, kahjuks ei suutnud seda täita," tõdes ta kasumi kohta.

Pariku sõnul mõjutasid tulemusi tihe konkurents lihaturul, kõrged tooraine hinnad möödunud aastal ning kaubanduse surve allahindlusteks. Sel aastal ei ole tooraine hind nii kõrge kui möödunud aasta juunis. "Eelmise aasta juunis hüppas sealiha hind 30%," selgitas ta.

Aasta lõpus mõjutas Oskari käekäiku ka majanduslangus, lisas Parik.

Oskari majandusaasta aruandes on selle aasta üheks eesmärgiks 10protsendiline käibe kasv. Pariku sõnul ollakse praegu graafikus, kuid mis juhtub järgmisel poolaastal, on keeruline arvata. "Ma ei näe küll ühtegi paranemise märki. Töötuid tuleb juurde ja ostujõud kukub," märkis ta ning lisas, et toidutootjana vaatab Oskar neid numbreid murelikult.

Rakvere Lihakombinaadi järel suuruselt teine lihatöötleja Valga Lihatööstus sai mullu 383,5 miljoni kroonise müügikäibe juures 67,9 miljonit krooni kahjumit. Võrreldes mullusega plaanib Soome Atriale kuuluv Valga Lihatööstus oma käivet suurendada 5%, 401,6 miljoni kroonini.

Eesti suuruselt kolmada lihatööstuse Maag Lihatööstuse käive kasvas eelmisel aastal, kuid kasum vähenes.

Seda aastat iseloomustavad lihaturul viinerite ja keeduvorstide populaarsuse kasv ning kallimate kategooriate, nagu seda on singid ja suitsuvorstid, tarbimise langus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing