Infokeskus: välismaale läheb tänavu topeltarv tudengeid

14. juuli 2009, 12:34

Tänavu pürgib välismaale õppima kaks korda
enam tudengeid kui mullu - enamasti minnakse õppima majandust,
sõnas Baltic Council for Internatioanl Educationi infokeskuse juhataja
Jekaterina Roþkova.

"Võrreldes eelmise aastaga kandideerib tänavu Euroopa ülikoolidesse keskmiselt kaks korda rohkem inimesi. Nüüd tahetakse minna õppima ka magistriõppesse, mitte ainult bakalaureuseõppesse," kommenteeris Roþkova.

Infokeskuse juhataja ütles, et praegu on veel vara öelda lõplikku avalduste arvu, kuid kui eelmisel aastal läks näiteks Ðveitsi üks õpilane, siis tänavu on juba minemas viis. Mullu läks Baltic Council for Internatioanl Educationi infokeskuse kaudu Inglismaale 10 tudengit, praegu on sinna valmis minema 15 inimest. Kuna infokeskus tegutseb ka Riias, siis kinnitas Roþkova, et samuti on Lätis kasvanud tudengite arv, kes soovivad minna õppima välismaale.

Roþkova arvab, et põhjus, miks Eesti tudengid siirduvad üha enam välismaale õppima, on see, et hariduse kvaliteet on mujal kõrgem. "Samuti on välismaal erialade valik suurem," lisas ta.

Õpingute finantseerimisest välismaal rääkis infokeskuse juhataja, et näiteks kõikidele ELi kodanikele väljastatakse Inglismaal bakalaureuseõppe puhul väga soodsatel tingimustel õppelaenu. "Bakalaureuseõpe maksab Inglismaal fikseeritud summa, mis on 3250 naela üks aasta, ja õpilased täpselt selle summa saavad ka laenata. Elamine ja muud kulud tuleb ise leida," rääkis ta.

"Kuid magistriõppe eest peab tudeng 100% ise tasuma, ehk cum laude puhul on erandeid. Ðveitsis tuleb ka õppimist ise finantseerida, kuid Taanis on õppimine tasuta kõikidele ELi riigi kodanikele," ütles Roþkova.

"Kõige populaarsemad sihtkohad on Inglismaa ja Taani. Erialadest on kõige populaarsem majandus," sõnas ta. Samuti nimetas Roþkova turismi, meditsiiniga seonduvad erialasid ja informaatikat.

"Enamik läheb selle plaaniga, et nad jäävad sinna, kus nad õpivad, või lähevad mujale Euroopa riiki tööd tegema. Ausalt öeldes pole kuulnud kedagi ütlemas, et pärast hariduse omandamist tahaks Eestisse tagasi tulla. Minnakse eesmärgiga, et mujal on parem haridus ning hiljem paremad töövõimalused ja palk," tõdes Roþkova.

Baltic Council for Internatioanl Educationi infokeskus vahendab teavet õppimisvõimaluste kohta Suurbritannias, Ðveitsis, Norras, Itaalias, USAs ja Taanis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2009, 17:21
Otsi:

Ava täpsem otsing