Teabekeskus: USA ülikoolidesse laekus tänavu rekordarv avaldusi

14. juuli 2009, 16:06

Eestlaste huvi Ameerikas õppimise vastu on
endiselt stabiilne, kuid üldiselt on USA ülikoolid saanud tänavu rekordarvu
avaldusi, sõnas Põhja-Ameerika ülikoolide teabekeskuse juhataja Eha
Teder.

Põhja-Ameerika ülikoolide teabekeskuse abiga läheb igal aastal ligikaudu 50 tudengit Ameerikasse õppima. "Kuna kandideerimine ja rahade leidmine on keeruline ja aeganõudev, siis pikemas perspektiivis ei ole pluss-miinus 2-3 inimest oluline, üldine tase on püsinud sama," ütles ta.

"Kuid see on küll õige, et üldiselt on kandideerimisi nii Eestis kui ka välismaal rohkem ning Ameerika ülikoolid on saanud tänavu rekordarv avaldusi," rääkis Teder.

Teabekeskuse juhataja arvas, et hetkeolukord maailmas on mõjutanud õpihuvi. "Arvatakse, et just nüüd on õige aeg õppima minna. Mitmed
Ameerika ülikoolid erinevatest osariikidest kinnitavad, et nad on suurendanud oma stipendiumifonde algavaks õppeaastaks, kuna inimestel on majanduslikult raske olukord," teadis Teder. Avalduste arvu kasvu täheldati Ameerikas ka mullu.

Tema sõnul võib see otsus mõjutada ka Eesti tudengeid ning neile lisavõimalusi anda. "Sõltub ülikooli stipendiumide tingimustest," lisas ta.

Teder ütles, et majanduslangus pole Ameerikasse minejate arvu koomale tõmmanud. "Ameerika on üldiselt kallis, finantside tõttu mitteminejaid on alati olnud. Elamiskulud ja õppemaks aastas kokku võivad olla üle poole miljoni krooni," märkis ta.

Teder lisas, et stipendiumi mittesaamise põhjus ei pruugi olla rahapuudus, vaid kandidaadi liiga madal tase. "Edukalt stipendiumikonkursis
osalemine on peaaegu täppisteadus, ka seda on vaja õppida."

Tederi sõnul on majandus, äri ja pangandus populaarseimad erialad, mida minnakse Ameerikasse õppima. "Viimasel paaril aastal olen täheldanud natuke suuremat huvi fundamentaalteaduste vastu, nagu loodusteadused, füüsika, keemia, molekulaarbioloogia, või ka infotehnoloogia vastu," lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2009, 17:21
Otsi:

Ava täpsem otsing