Mobius: derivatiivid abiraha loovad uue kriisi

15. juuli 2009, 12:44

Templeton Asset Managementi fondijuht Mark
Mobius ütles, et uus finantskriis areneb välja võimetusest efektiivselt
reguleerida tulevikutehinguid ja liigsest üleilmsest abipakettidest tingitud
likviidsusest, vahendab Bloomberg.

„Investeerimispankade ja derivatiividega raha teenivate inimeste poliitiline surve välistavad adekvaatse regulatsiooni,“ ütles Mobius, kelle käe all hallatakse 25 miljardit dollarit kundede vara. „Uus kriis tuleb kindlasti.“

Derivatiivid on sundinud maailma suurimaid pankasid, maaklerfirmasid ja kindlustusseltse üle maailma kandma alates 2007. aastast peaaegu 1,5 triljonit dollarit kahjumeid. Üleilmsed aktsiaturud on kaotanud läinud aastal peaaegu poole oma väärtusest ehk hävitanud 28,7 triljonit dollarit.

Mobius ei selgitanud, mida ta mõtles derivatiivide efektiivse reguleerimise all. Keskpankade keskpangaks nimetatud Bank for International Settlementsi hinnangul on maailmas üleval 592 triljoni dollari ulatuses tulevikutehinguid, mis on võrdne umbes kogu maailma kümne aasta majanduse kogutoodanguga.

„Pangad tegid nende asjadega nii palju raha, et nad ei taha turu läbipaistvust,“ ütles Mobius. „Nii heldelt saab teenida vaid siis, kui puudub läbipaistvus.“

„Viie kuni seitsme aasta perspektiivis tekib väga halb kriis valitsuste ja keskpankade abipakettide rahast, mis lisab finantsurgudele volatiilsust,“ ütles Mobius.

Mobius prognoosis ka seda, et aktsiaturgudel tekib lühiajalisi 15-20 protsendiseid aktsiaturu korrektsioone, mis ei ole midagi, mis muudaks inimesi närviliseks.

Mobiuse hinnangul ei ole arenevate turgude aktsiad kallid ja jätkavad tõusu. Ta eelistab tooraineid ja ettevõtteid nagu Briti Anglo American, mis toodab plaatina, kulda, teemante, sütt ja baasmetalle. Hiinas ja Indias näeb ta väärtust tarbijatele suunatud aktsiates ja pankades.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2009, 13:35
Otsi:

Ava täpsem otsing