Folk pakub eksootikat ja ehedalt kodumaist

Signe Sillasoo 17. juuli 2009, 00:00

Kui eelnevatel aastatel on festivali fookuses olnud näiteks regilaul, lõõtsalised, poogenpillid, torud, viled, laul ja hääl, siis seekord on teemaks soolo. Festivali juhi Ando Kivibergi sõnul on valitud märksõna eesmärk anda tõuge Eesti pärimusmuusika uuele arengusammule - julgustada soliste rohkem esinema, et nad oma individuaalsete oskuste ja musitseerimise eripäraga suudaksid inimeste südameid võita.

"Pärimusmuusika on olnud instrumentaalses mõttes valdavalt soolopillimäng, aga ka eestlaulmine. Muusikuid, pillimehi, laulikuid on ikka väärtustatud nende individuaalse meisterlikkuse järgi. Meie ülesanne ongi visata kinnas, esitada väljakutse muusikutele solistina eeskuju anda, tuju tõsta, meeleolu luua, elamusi pakkuda," selgitas Kiviberg.

Festivali programm on tihe - põhiprogrammis 73, maakonnas kolm ja Rohelisel laval rohkem kui 50 kontserti. "Olen sunnitud ennast kordama: tulekul on läbi aegade kõige tugevama programmiga festival," nentis Kiviberg positiivselt.

Teemast lähtuvalt on sel aastal varasemaga võrreldes oluliselt rohkem sooloartiste.

Kivibergi sõnul on tänavu artistide geograafia ka oluliselt laienenud. Näiteks on esimest korda folgil esinemas muusikud Indiast - sitarimängija Shubhendra Rao koos tablamängija Satyajit Talwalkaraga. Eksootilisi Brasiilia rütme toob Eestisse aga Cl? Brasil.

Festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on kava pärliteks veel kindlasti Tõvast pärit kurgulaulja Andrei Mongush, Venemaa balalaikavirtuoos Aleksei Arkhipovsky, Rootsi ja Senegali päritolu muusikuteduo Ellika ja Solo, kelle esituses saab kuulata viiuli ja kora kooskõla, ning indiaani muusik Lendav Kotkas, kelle kontserdil kõlavad erinevad tseremoniaalsed ja pow-wow-laulud ning Tohono O'odhami indiaanlaste ja hõimudevahelised rahvalaulud.

"Eestist on mitmeid eriprojekte ja ka muidugi traditsioonilisi esinejaid, kes on läbi aastate esinenud ja keda me ei jäta kõrvale," toonitas Noormaa. Eriprojektidega astuvad üles näiteks Juhan Uppinen lõõtspillil ja Tiit Kõrvits kitarril, samuti saab näha Tiit Kikast kavaga "Kirev kikas", mis ühildab rahvamuusika ja kaasaegse tehnoloogia. Traditsiooniliselt esinevad muidugi Väikeste Lõõtspillide Ühing, Svjata Vatra, Klapp, Vägilased, Zetod ja Paabel.

Lisaks kontsertidele toimuvad programmijuhi sõnul veel pillilaat, ööülikooli loengud ja muinasjututoad, näha saab ka filmiprogrammi ning tegevust leidub käsitööhoovis ja regilaulupesas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:02
Otsi:

Ava täpsem otsing