Hiina kiusab advokaate taga

17. juuli 2009, 15:11

Hiina sulges õigusalaste uuringute keskuse
ja tühistas 53 advokaadi tegevusload, kellest paljud on tuntud oma inimõiguste
teemaliste kaasustega, kirjutas Wall Street Journal.

Pekingi ametnikud sisenesid Beijing's Civil Affairs Bureau ruumidesse reede hommikul ning konfiskeerisid arvutid ja muud seadmed, ütles keskuse juht Tian Qizhuang. Keskuse sulgemise põhjusena nimetasid ametnikud vigu selle registreerimisel.

Ajalehe andmetel oli suletud uurimiskeskus 2003. aastal kolme Pekingi ülikooli juuratudengi ja tuntud Hiina advokaadi Zhang Xingshui loodud organisatsiooni Beijing Gongmeng Consulting Co. osakond. Kaks päeva tagasi süüdistas Pekingi maksuamet Gongmengi 1,4 miljoni jüaani (200 000 dollarit) maksmata jätmises.

Viimase aja ühes kõmulisemas melamiini kohtuasjas esindasid Gongmengi advokaadid piimapulbrisse segatud melamiini tõttu terviserikkeid saanud laste vanemaid. Varem on kaitstud ka tiibetlaste õigusi.

Tegevuslitsentside tühistamist põhjendas Peking vajadusega karistada advokaate puudulike teadmiste eest või advokaadibüroo registreeringu tühistamisega. Ametlik teade peale tühistatud litsentsiga advokaatide nimekirja muid detaile ei sisalda. Litsentsist jäi teiste seas ilma ka advokaat Jiang Tianyong, kes hiljaaegu kaitses kohtus Tiibeti vaimulikku, keda süüdistati relvade varjamises valitsusvastaste meeleavalduste piirkonnas.

Hiina valmistub oktoobris toimuvateks kommunistliku Hiina 60. aastapäeva pidustusteks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2009, 15:16
Otsi:

Ava täpsem otsing