Samost: Eesti panganduses kahjude tipp

19. juuli 2009, 13:13

Swedbanki viimased kvartalitulemused
viitavad, et Eesti panganduses on kahjude tipp käes, Läti ja Leedu kohta seda
vist veel öelda ei saa, ütles BNS-i peatoimetaja Anvar Samost.

Kui Swedbank tegeleb väga konservatiivse laenude mahahindamisega, siis SEB on üritanud närve natuke säästa ja veidi rahulikumalt võtta, rääkis Samost R2 raadiosaates „Olukorrast riigis“Anvar SamostAnvar Samost.

Aga alles paari aasta pärast saab öelda suureks tegelikult Rootsi pankade kahjud Baltimaades kujunesid.

Samosti sõnul on üllatav, et poolmonopoolsete ettevõtete tulud kukkunud kõvasti. Näiteks Telekomi ettevõtte tulud langenud, ei saa muud järeldust teha, et inimesed hakanud raha kokku hoidma, rääkis Samost.

Inimesed pole siiski rahatuks jäänud, hoiuste maht on pankades kasvanud, seda raha ei taheta kulutada. „Tuleb tõdeda et hoiuseintressid soosivad seda. Oodatakse valgust tunneli lõpus. Sealt tulevad aga muud langusnäitajad, jaekaubanduses, kinnisvaras jne,“ rääks Samost.

Ajalehe Postimees peatoimetaja asetäitja Kalle Muuli nentis, et vastuseta on küsimus, kust tuleb raha kui Rootsi pangad enam ei laena meile. Kriis läheb kindlasti mööda, aga kui vastuseid pole, siis Eesti ei saa kriisijärgsest tõusust osa.

Samost märkis, et Eesti majandus sõltub ümbritsevate turgude käekäigust, seetõttu ei saa me olla ka esimesed, kellel pärast kriisi hakkab paremini minema. „Eesti majandkasv algab 2 kvartalit pärast seda kui Soomes, Rootsis, Saksamaal on paremini hakanud minema,“ ütles Samost.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. July 2009, 13:46
Otsi:

Ava täpsem otsing