Uus keemiline element nimetati Koperniku järgi

20. juuli 2009, 12:26

Keemiline element järjenumbriga 112 sai
nimeks koperniitsium. Nimi anti elemendile kuulsa poola teadlase Mikolaj
Koperniku (1473–1543) järgi.

Koperniitsiumi (sümboliga Cp), mille endine ajutine nimi oli ununbium, avastasid 1996. aastal Saksamaal asuva Darmstadti keskuse teadlased, kellel oli seetõttu ka õigus uuele elemendile nimi välja pakkuda. Nime peab kinnitama ka Rahvusvaheline puhta keemia ja rakenduskeemia liit.

Kopernik oli mitmekülgne loodusteadlane, kes on eelkõige tuntud oma astronoomia-alaste saavutuste poolest. Kopernik pani aluse heliotsentrilisele maailmasüsteemile, mis asendas senise ettekujutuse Maast kui Universumi keskpunktist.

„Soovime sellega austust avaldada väljapaistvale teadlasele,“ ütles Darmstadti uurimisrühma juht professor Sigurd Hofmann. Nime andmise loo teeb huvitavaks ka asjaolu, et sakslased peavad Kopernikut sageli oma kaasmaalaseks. Poolakad ning kogu ülejäänud maailm nimetavad teda aga üksmeelselt poolakaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. July 2009, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing