Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Nordeal poolaasta kasum 107 miljonit

21. juuli 2009, 11:33

Põhjamaade suurimasse finantskontserni
kuuluv Nordea Pank Eesti suutis majanduslanguse tingimustes säilitada
kasumlikkuse ning lõpetas tänavuse esimese poolasta 107 miljoni kroonise
puhaskasumiga.

Nordea varade maht kasvas esimese poolaastaga mulluse sama ajaga võrreldes 20% ehk 47,8 miljardi kroonini. Nordea laenu- ja liisinguportfelli maht oli enam kui 40 miljardit, mis on eelmisest aastast 18% rohkem. Ettevõtete laenu- ja liisinguportfell moodustas 25 miljardit krooni ehk kasvas 17%. Eraisikute poolel kerkis portfell 13% ja ulatus 14 miljardi kroonini. Laenukahjumite osakaal kogu portfellist oli juuni lõpu seisuga 0,272%.

Nordea juhi Vahur Krafti sõnul on panga esimese poolaasta tulemused ootuspärased. "Hea meel on tõdeda, et inimesed on hakanud koguma reserve, et raskeid aegu üleelada. Seda näitab selgelt ka meie tugevalt kasvanud hoiuste maht. Vaatamata keerulistele aegadele oleme hoidnud kindlalt oma kurssi, turuolukorrast tulenevalt oleme suurendamas provisionide mahtu," rääkis Kraft.

Nordea klientide hoiuste maht ulatus juuni lõpuks üle 11 miljardi krooni. Mulluse esimese poolaastaga võrreldes suurenes hoiuste maht 39 %, ettevõtete hoiusteportfell suurenes aastaga 48 % ja eraisikute hoiuste maht kasvas 39%.

Juuni lõpu seisuga oli Nordeal 103 819 klienti, 22 kontorit ja 497 töötajat. Kvartali lõpuks oli pank väljastanud 75 634 pangakaarti, internetipanga kasutajaid oli 68 688.

Nordea teatel näitas positiivseid tulemusi kogu kontsern. Kogutulu suurenes võrreldes 2009. aasta I kvartaliga 4% ja 2008. aasta II kvartaliga 18%. Riskiga korrigeeritud kasum suurenes võrreldes 2009. aasta I kvartaliga 4% ja võrreldes 2008. aasta II kvartaliga 40%. 2009. aastal oodatakse 2008. aastaga võrreldes riskiga korrigeeritud kasumi tõusu. Majanduslangusega on kasvanud risk, et laenukahjumi suhtarv on kogu aasta perspektiivis pisut kõrgem kui esimesel poolaastal.

Nordea II kvartali majandustulemused on kooskõlas panga pikaajaliste eesmärkidega; jätkus tegevusmahu loomulik kasv, laenukahjumite provisjonid olid tagasihoidlikud ning riskiga korrigeeritud kasum kasvas märkimisväärselt. Väiksem laenunõudlus koos elavnenud võlakirjaturu ja konservatiivsete põhimõtete järgimisega krediidiriski haldamisel on kaasa toonud laenumahtude kasvu teatava aeglustumise.

Vaatamata sellele suurenes laenukahjumite-eelne kasum esimeses kvartalis 5% võrra uuele rekordtasemele. Puhastulu teenus- ja komisjonitasudest suurenes 8% võrra, mis tähendab eelmise aasta negatiivse trendi lõppu, ning ka puhastulu kapitaliturgude ja treasury operatsioonidest püsis kõrge ning selle toel suurenes kogupuhastulu võrreldes esimese kvartaliga kokku 15% võrra.

Teise kvartali netoprovisjonid kokku olid 425 miljonit eurot. Kõrge laenukahjumite-eelne tulu ja kasum, tugev kapitalibaas ja konkurentsivõimelisus finantsturgudel lubab Nordeal laenukahjumid absorbeerida samal ajal kliendisuhete ulatust laiendades.

"Kaasaja rängima majanduslanguse tingimustes on meie töötajad, tugevad kliendisuhted ja hea kapitaliseeritus lubanud Nordeal saavutada ühe kõigi aegade parimatest poolaastatulemustest. Me areneme vastavalt tehtud kavadele, kusjuures tulud on pisut suuremad kui oodatud. Meie laenuportfelli seis on hea, muutused laenukahjumites on vastanud meie ootustele," ütles Nordea president Christian Clausen.

Nordea Pank Eesti kuulub Põhjamaade suurimasse finantskontserni, millel on umbes kümme miljonit klienti ja ligi 1400 harukontorit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. July 2009, 15:17
Otsi:

Ava täpsem otsing