Esmaspäev 16. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ameeriklaste säästurežiim

Tarvo Vaarmets 22. juuli 2009, 00:00

USA kodanikud maksavad oma võlgu esimest korda tagasi sellest ajast, kui Valge Maja põrandaid kulutas veel Harry Truman. See oli ammu, 1952. aastal, võimalik, et ajalootunnis matemaatika ülesandeid lahendanud inimestele on Trumani nimi isegi udune.

USA majapidamiste laenukoormus langes esimeses kvartalis 128 protsendini keskmise perekonna maksujärgsest sissetulekust. Aasta varem samal ajal oli näitaja 133 protsenti.

Üksikisikute, kasumit mitte taotlevate organisatsioonide, USA riigi, osariikide ja kohalike valituste koguvõlg kasvas selle aasta alguses 4,3 protsenti, võrreldes rekordilise 9,9protsendilise kasvuga 2005. aasta neljandas kvartalis.

Majapidamiste ja kasumit mitte taotlevate organisatsioonide laenukoormuse 0,7protsendiline langus esimeses kvartalis tähistab, nagu öeldud, erakordset sündmust alates 1952. aastast, mil valitsus vastavaid andmeid koguma hakkas.

Samal ajal panevad ameeriklased raha ka rohkem kõrvale - maikuu näitaja järgi säästis keskmine inimene 6,9 protsenti oma sissetulekust. See raha pannakse pankadesse hoiule. Pangad eelistavad aga kogunenud hoiused võlakirjadesse suunata, mitte laenudena välja jagada. See tähendab nõudlust võlakirjade järele ja aitab viimaste hinda ka kõrgemal hoida.

Ka korporatiivne Ameerika on muutunud kartlikumaks, makstes oma võlgu tagasi. Teises kvartalis korjasid näiteks 190 USA ettevõtet aktsiate müügiga kokku 91 miljardit dollarit. Seda raha kasutati aga juuni keskpaiga seisuga kolme neljandiku ulatuses võlgade likvideerimiseks. Samamoodi kasutati ka võlakirjadest saadud raha - refinantseeriti võlgu.

Seega võib öelda, et nii eraisikud kui ka ettevõtted on keskendunud oma finantspositsiooni tugevdamisele. Eraisikute puhul tuleb see tarbimise, ettevõtete puhul aga uute investeeringute ja töötajate värbamise arvel. Mõlemad viitavad jätkusuutlikule majandamisele, aga lükkavad ka majanduskasvu edasi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing