Ansip: oleme majanduskriisis rahanduse korras hoidnud

06. august 2009, 13:38

Me oleme suutnud, mitte ainult valitsus,
vaid ka Eesti rahvas, majanduskriisis riigi rahandust korras hoida, ütles
peaminister Andrus Ansip täna valitsuse pressikonverentsil.

"Meil on 20 miljardit krooni valitsussektori reservides, Eesti valitsussektori võlakoormus on Euroopa Liidu kõige väiksem," märkis Ansip ja lisas, et see on vaid 4,8% meie majanduse sisekogutoodangust. Tema sõnul on ka riike, kus valitsussektori võlakoormus ületab 100% nende riikide majanduse sisekogutoodangust.

"Täna jälle ühes ajalehes oli majandusanalüütiku artikkel sellest, kuidas ühel riigil läks maru hästi, kes sai ainult ühe ainsa kriisi läbi endale juurde täiendavat valitsussektori võlakoormust 85% SKTst," rääkis peaminister ja lisas, et ta ei saa nendest analüütikutest aru. "Millest nad räägivad?" küsis Ansip.

See on suur väärtus, et meil on Euroopa Liidu kõige väiksem valitsussektori võlakoormus, märkis Ansip. "Nendel pingutustel, ohverdustel, mis rahvas on teinud, on olnud tagajärjed, need kannavad vilju juba praegu, enne veel, kui me oleme eurotsooniga liitunud," sõnas ta.

Laenuressurss Eesti elanikele ja Eesti ettevõtjatele on märgatavalt odavam, kui riikides, kus defitsiit on Eesti omast märksa suurem, arvas Ansip lisades, et oleme ilmselgelt juba praegu oma defitsiidi väiksusega Euroopa viie esimese hulgas, nagu oleme sündimusega esimese viie hulgas. Kümme aastat tagasi olime tagantpoolt esimese nelja hulgas, rääkis ta.

"Rahvas on kindlasti tänu ära teeninud, mitte järjekordset tänitamised, et ikka veel vähe," ütles Ansip. Kui selgub, et eesmärgist on ikka veel natuke puudu, siis Ansip paluks rahval teha see viimane pingutus. "Aga praegu, me oleme kriisis väga hästi hakkama saanud," kommenteeris peaminister.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2009, 15:13
Otsi:

Ava täpsem otsing