Tule ja vee muusika

Mari Hiiemäe 07. august 2009, 00:00

Festival, mis varasematel aastatel on olnud nelja-, viiepäevane ning jaotunud kahele nädalavahetusele, koondub sel korral ühele nädalalõpule. Esimese päeva programmi sisuks on eelkõige kergem levimuusika, teise festivalipäeva kontserdid on valitud klassikalise muusika vaimus.

Muus osas peale kestvuse on Leigo järvemuusika ikka seesama Leigo festival, nagu see publikule meelde on jäänud. See tähendab seda, et festivali atmosfäär kujuneb elava tule, veepeegelduste ja muusika summana ning see on ka tänavu sama võimas kui varasematel aastatel. Tuleefektide pealt korraldajad igatahes kokku hoida ei kavatse.

"Meil on välja kujunenud oma stiil ja nägu, mida väga muuta ei anna. Lõkked on selle juures olulisel kohal," rääkis Leigo talu peremees Tõnu Tamm, kelle ideede baasil kogu Leigo järvemuusika kontsertide visuaalne kujundus sündinud on.

Tamme sõnul on efektide osas lisaks senistele plaanis ka veidi uuendusi. "Probleem on olnud valge aja kontsertidega, mida ei saa tuledega nii efektselt ilmestada. Saab küll teha suitsu, aga sellest on natuke vähe. Tänavu täiendame visuaalses mõttes ka valge aja kontserti," rääkis Tamm. Millise efektiga just tegu on, otsustas Tamm jätta kontserdikülastajatele kohapeal avastamiseks.

Üks festivali keskmeid on kontsert Pink Floydi muusikalisest pärandist, mida nii autentsel kui arranžeeritud kujul esitavad eesti muusikud. Festivali esimest päeva lõpetaval kontserdil esinevad solistidena Riho Sibul, Vaiko Eplik, Kaire Vilgats, Bonzo ja Mikk Tammepõld.

Kuna tegemist on päeva viimase konsterdiga, mille toimumise ajal on öö juba pime, lisavad muusikale valgusefekte Leigo järve kallastel lõõmavad lõkketuled.

Enne finaalkontserti toimub esimesel festivalipäeval veel mitmeid teisi muusikaprojekte. Päeva alustab Jäääär valikuga oma parimatest paladest ning samal päeval annab kontserdi ka Maarja, kellele sekundeerivad ansambel Noorkuu ja Villu Veski.

Omapärase eriprojektina on plaanis mobiilisümfoonia "Leviala".

Laupäevasele kavale on antud klassikaline sisu. Tõnu Tamm rõhutab programmi-valikus Neeme Järvi meistrikursuste tähtsust, mis toob Leigole 15 dirigenti maailma eri paigust, nii USAst, Jaapanist kui ka mitmelt poolt mujalt. Festivalile eelnenud nädala jooksul on dirigendid resideerunud Leigol, koos harjutanud ning ette valmistanud laupäevase festivalipäeva avakontserdi, kus tuleb ettekandele Mozarti, J.S. Bachi ja

E. Griegi looming. Eraldi kontsertidega astuvad Leigol tänavu üles ka Annely Peebo ning Sven Kullerkupp.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:03
Otsi:

Ava täpsem otsing