Analüütikud: Rootsi kroon jätkab tugevnemist

07. august 2009, 10:51

Rootsi kroon on oma kevadisest mõõnast
oluliselt toibunud ning jätkab tugevnemist, prognoosivad majanduslehe Dagens
Industri diskussioonipaneelis osalenud analüütikud.

Kui märtsi alguses maksis üks dollar 9,3 Rootsi krooni, siis eile sai dollarit osta 7,16 Rootsi krooniga. Euro eest tuli Rootsi krooni nõrgimail hetkil välja käia enam kui 11,6 krooni, eile sai eurot osta 10,3 krooniga. DI küsitletud valuutaekspertide arvates on Rootsi kroon jätkuvalt euro suhtes alahinnatud ning jätkab eelolevatel kuudel tõenäoliselt tugevnemist.

Võimalikuks ohukohaks on aga jätkuvalt Balti riikide halvenev majandusseis. Nii Nordea peaökonomist Annika Winsth kui ka SEB peaökonomist Robert Bergqvist viitasid sellele, et olukord Balti riikide majanduses võib sügisel halveneda. „Olukord näib seal veidi paranenud olevat, kuid sügisel võib see taas halveneda ning krooni surve alla seada,“ ütles Bergqvist.

Nõrk kroon on olnud soodne Rootsi ekspordifirmadele, kuid tekitanud peavalu näiteks Rootsi tuuleenergia arendajatele. Alles sel nädalal kirjutas DI, kuidas tuuleenergia arendajad on selle aasta plaane pea poole võrra kärpinud – nõrk kroon muudab tuulikud kalliks ja ka pangad on laenu andmisel kitsimaks muutunud. Algselt plaanitud 400 MW asemel ehitatakse tänavu Rootsis uusi võimsusi ehk 150-200 MW ulatuses, prognoosib Rootsi tuuleenergia arendajate katusorganisatsioon Svensk Vindenergi.

Krooni tugevnemisest odavneksid aga importkaubad ning kasvaks rootslaste ostujõud. Tugevam kroon oleks meeltmööda ka Rootsi keskpangale – see hoiaks inflatsiooni vaos ja võimaldaks pangal madalamat intressitaset kauem hoida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2009, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing