NASA kosmoseaparaat leidis Maalt elu

10. august 2009, 16:51

Ümber Kuu tiirlev NASA kosmoseaparaat
LCROSS viis edukalt läbi oma teadusliku aparatuuri kontrollkatsed, mis seisnesid
peamiselt Maa atmosfääri koostise uurimises. Antud juhul ei olnud muidugi vaja
hankida andmeid Maa kohta, vaid kontrollida, kas LCROSS suudab neid õigesti
määrata.

LCROSS On Maast umbes 360 000 kilomeetri kaugusel ning Maa paistab sealt 2,2-kraadise läbimõõduga sinaka kettana. „Test oli väga edukas,“ ütles Tony Colaprete NASA-st. „Instrumendid on kõik hea tervise juures ning saime ka andmeid, mis aitavad seadmeid veelgi täpsemaks kalibreerida.“

LCROSS leidis Maa atmosfäärist vett, osooni, metaani, hapnikku ja süsinikdioksiidi. Selline kombinatsioon viitab tõenäoliselt elu esinemisele, sest näiteks metaan ja hapnik ei moodusta koos keemiliselt stabiilset süsteemi. Õhuhapniku juuresolekul oksüdeeruks metaan kiiresti süsinikdioksiidiks ja veeks. Metaani olemasolu aga viitab asjaolule, et seda tekib pidevalt juurde.

LCROSS on osa NASA Lunar Reconnaissance Orbiteri (LRO) missioonist. LCROSSi ülesandeks on uurida Kuu ülemise kihi koostist. Selleks kukutatakse ühte Kuu lõunapooluse lähedal olevasse püsivalt varjus olevasse kraatrisse 1043 kilogrammi raskune mitmeastmelise satelliidi üks kulutatud kütusega osa. Kokkupõrke kiirus on NASA hinnangul üle 9000 km/h ning kokkupõrkekohast paiskub üles 350 tonni tolmu, mis tõuseb kuni 10 kilomeetri kõrgusele Kuu pinnast.

LCROSS lendab tekkinud tolmupilvest läbi ja mõõdab selle koostist ning kukutab seejärel ennast neli minutit pärast esimest plahvatust sama kraatri teise ossa. Kokkupõrgete tagajärjel ülespaiskunud materjali koostist uuritakse ka maapealsete teleskoopidega. Selle katsega üritatakse kindlaks teha, kas Kuu püsivalt varjus olevate kraatrite põhjas leidub jääd, mis on väga oluline küsimus näiteks tulevaste alaliste Kuu baaside rajamisel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2009, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing