Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Restoranipidaja süüdistab Tartut toiduäri solkimises
"Miks maksuamet lubab ettevõtetel, mis ilmselgelt pole võimelised maksuvõlgu tasuma, võlgu järjepidevalt kasvatada ja tegutseda seni, kuni ühel hetkel on firma pankrotis ja riik jääb kõigest ilma," küsis võlavaba pubi Zavood omanik, Uruguay kodanik Mario Pizzolanti. "Linnavalitsuse üürisoodustust võib aga käsitleda maksuvõlglaste krediteerimisena," lisas ta.
Tartu linnavalitsus on nimelt tänavu langetanud viie võlgades sipleva toitlustusasutuse rendihindu 10-40 protsendi võrra. Linna abi on saanud Türgi restoran Istanbul, baar Ankur, pubi Sõprade Juures, kohvik Pierre ja kondiitriäri Pere.
Pizzolanti sõnul on siin tegemist ebaausa konkurentsiga. "Kui suurtes võlgades siplevad söögikohad suletaks, saaksid hästi majandavad toitlustusfirmad masu ajal nappivaid kliente endale ja oleksid kasumlikumad," arutles Pizzolanti ja lisas, et kasumlik firma maksab riigile maksud ära.
Ilma võlgadeta majandava restorani Taverna operaatorfirma OÜ Malve TK juhataja Aivar Söödi hinnangul oleks õigem, kui suurtes võlgades olevad toitlustusasutused lõpetaksid tegevuse ja samasse kohta enam järgmist toitlustusäriga proovivat firmat ei tekiks.
Samas ei pidanud ta linnavalitsuse otsust alandada oma pinnal mõne söögikoha renti otseselt ebaterveks konkurentsiks. "Nad võivad renti alla lasta ükskõik kui palju, ega see võlgnikku eriti päästa," lausus ta. "Kõige suuremad on ikka üldhalduskulud ja kulud tööjõule," kinnitas Sööt.
Makse korralikult maksvad toitlustajad peavad oma ettevõtet abi saavast püsivamaks. "Need, kellel maksuvõlga pole, on jätkusuutlikumad, sest nad mõtlevad oma tegutsemise kaugele ette läbi," ütles Tartus Hansatalli hotelli ja restorani ning Hansaküla Õlle Tare pidav Jaak Kurg.
"Praegu on klient väga valiv ja tema soovide rahuldamiseks pead hoopis rohkem vaeva nägema," lausus Kurg. "Söögikohta pidades ei saa enam loota sellele, et järsku kogemata keegi tuleb sööma. Ei ta tule."
Mind on kasvatatud nii, et iga kuu tuleb kõigepealt ära maksta maksud ja seejärel pangale laenumakse, ütles Tartus Draakoni hotelli, restorani ja kohvikut pidava ASi Tony omanik ja juhataja Riina Veiram. "Ma ei usu, et võlgades olevad toitlustusasutused saavad lihtsamalt läbi, kui nad makse ära ei maksa," rääkis Veiram. "Küllap meil ikka on riigistruktuure, kes sellistel firmadel silma peal hoiavad. Äris saab petta üks kord ja küll klient teeb lõpuks ise valiku."
Oleme lähenenud igale avalduse esitanud üürivõlglasele individuaalselt ja kohe kindlasti ei ole linn tegelenud lausdoteerimisega. Selle aasta alguses laekus linnavalitsusse rendihinna langetamise avaldus ligi kümnelt firmalt, kellest viis tegutseb toitlustamisega. Pealegi oleme üüri alandanud väga lühikeseks ajaks ehk kolmeks kuuks.
Üüri langetamine jäi vahemikku 10-40 protsenti, sõltuvalt üürnikust. Linn jälgib hoolega võlglaste käekäiku, sest muretseb, et üür ikka laekuks. Rendilepingu lõpetamise puhul jääksime ju sellestki tulust ilma, mis meil on, pluss see, et ruum on kaks-kolm kuud tühi ega ole välistatud, et uus üürnik osutub eelmisest veel hullemaks.