Hewlett-Packardi selgem taevas

Tarvo Vaarmets 21. august 2009, 00:00

Hewlett-Packardi kolmanda kvartali tulemused peegeldavad oodatult arvutituru nõrka seisu, kuid juhtide kommentaaridest võis siiski välja lugeda tagasihoidlikku optimismi. Võrreldes peamiste konkurentidega, on maailma suurima arvutitootja aktsia madalamalt hinnatud.

Hewlett-Packard järgib oma suurrivaali IBMi eeskuju ja rühib üha enam teenuste turule - tänu eelmisel aastal 13,9 miljardi dollari eest ostetud Electronic Data Systemsile kasvas HP teenuste üksuse käive eelmise aastaga võrreldes 93%. Sellele vaatamata ei suudetud aga ülejäänud üksuste müügikao tõttu kogukäivet parandada - kolme kuu müük kukkus mullusega võrreldes kaks protsenti ehk 27,5 miljardile dollarile. Puhaskasum langes aga hinnasurve all kannatavate arvutite ja printeritintide tõttu 1,64 miljardile dollarile ehk pea viiendiku jagu.

HP finantsjuht Cathie Lesjak märkis, et kontserni käivet hoidsid üleval stabiliseerumine USA ja Aasia piirkonna turgudel, samal ajal kui Euroopa ja Lähis-Ida ärid on Lesjaki sõnul endiselt väga pingelised. Umbes sarnaseid põhja-põrke kommentaare on viimasel ajal andnud ka teised tehnoloogiaettevõtted. Printimistarvete käibelangus oli finantsjuhi sõnul põhjustatud peamiselt valuutade kõikumisest, järgmiste kvartali jooksul peaks tarveteäri taas paranema. Pikka aega HP rahalehmaks olnud tinti survestavad ka konkurentide odavamad brändid. HP printimistarvete käive kahanes juuliga lõppenud kvartalis 13%. Arvutiüksuse müük kukkus aga 18% ja seda hoolimata veidi suuremast tarnemahust. See asjaolu viitab selgelt arvutiturul toimuvatele hinnakärbetele.

Kui kiibitootja Intel teatas juba aprillis, et arvutiturg on põhjas, siis HP oli seni põhjakommentaaridest hoidunud.

"Me saame julgustust stabiilsusest, mida turul tasapisi tunda on, kuid me ei ole veel jõudnud punkti, kus me võiksime seda pöördeks nimetada," rääkis HP juht Mark Hurd AP vahendusel.

Kuigi Hewlett-Packard suutis ületada oma selle aasta mais välja käidud prognoose, saadeti aktsia pärast tulemuste avaldamist kergesse langusesse - näib, et turg ootas maailma suurimalt arvutite müüjalt enam kui ettevõtte enda prognoos või ka analüütikute konsensus. Alates märtsist on HP turuväärtus kosunud 75%.

Neljandaks kvartaliks ootab Hewlett-Packard erakorraliste tulude-kuludeta kasumiks 1,12 dollarit aktsia kohta ehk viie sendi jagu enam kui analüütikute prognoos. Käibele ootab kontsern sarnaselt analüütikutega eelmise kvartaliga võrreldes kaheksaprotsendilist lisa.

Maailma suurima arvutitootja kvartalitulemused peegeldavad seega jätkuvat tarbija nõrkust, seda eriti, kui maha arvestada tänu ülevõtule korjatud oluline lisakäive. Ent mineviku numbritest isegi rohkem tähelepanu võiks pöörata juhtide veidi julgustavatele kommentaaridele ja majandusaasta neljanda kvartali väljavaadetele. HP genereerib endiselt üsna kena rahavoogu ning aktsia hinnaga seotud suhtarvud on konkurentide näitajatest atraktiivsemad - nii kaupleb HP aktsia 11kordsel oodataval kasumil ja 2,5kordsel omakapitalil, mida on vähem kui konkurentide keskmisel. Seda keskmist mõjutavad oluliselt aga Apple'i näitajad, mistõttu paistab HP teenimatult mõneti paremas valguses. Kui huvi siiski tehnoloogiaaktsiatesse panustada, võiks HPd radaril hoida. Usutavasti näeme küll praegusest ka paremaid ostukohti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing