Ühendatud Kapitalil läks mitme laenu tähtaeg lõhki

25. august 2009, 07:56

Hillar Tederiga seostatud ettevõttel
Ühendatud Kapitalil on möödunud mitme laenu tähtajad, ettevõtja ise ei oska
laenude seisu kommenteerida. Lisaks nõuab Arco Vara ettevõttelt endiselt ligi
140 miljonit krooni.

Ühendatud Kapitali 2008. aasta majandusaastaaruandes on audiitor märkinud, et 2008. aasta lõpus ületasid lühiajalised kohustused käibevara 20 miljoni võrra ja 1. juuliks pidi kontsern maksma pangale tagasi ligi 40 miljonit krooni, aga selleks puudusid likviidsed varad.

"Ei oska seda kommenteerida. Ma ei tea, et Ühendatud Kapital peaks kellelegi midagi tagasi maksma. Ma ei pea ju iga asja teadma," ütles Teder, arutledes, et võib-olla on tegu tütarettevõtte laenuga.

Ettevõtte tegevjuht Priit Hermet keeldus kommentaaridest.

Lisaks oli aprilli algul tähtaeg ka 55miljonilisel laenul Indrek Neivelti ettevõttelt Trust In.

Ettevõtet rõhub ka vaidlus Arco Varaga, kohus seadis kevadel ASi Ühendatud Kapital tütarettevõtte aktsiate ja osade käsutamisele keelumärked, arestis raha ning seadis hüpoteegid ettevõtte kinnistutele.

Eelmisel aastal sõlmisid Arco Investeeringute AS, Sigma Real Estate Ltd ja Ühendatud Kapital kavatsuste protokolli, et paika panna põhitingimused, kuidas Arco Vara omandaks 50% osaluse Ukrainas paiknevaid kaubanduskeskusi arendavas ja haldavas Küprose äriühingus. Protokolli järgi on Arco Vara teinud ettemakse ja andnud allutatud laene kokku 124,5 miljonit krooni, mida on Arco Varal õigus tagasi nõuda ja mis on tagatud ASi Ühendatud Kapital garantiiga.

Arco Investeeringud nõuavad nüüd 137 miljonit krooni Tederi Ühendatud Kapitalilt.

Arco Vara juhatuse liige ja finantsjuht Heigo Metsoja lubab kõiki vaidluse arengutest Tallinna börsi infosüsteemi vahendusel teavitada. "Praegu ei ole kohus otsust teinud ja ka kohtuväliselt ei ole lahenduseni jõutud," ütles Metsoja.

Teder kinnitas, et Ühendatud Kapital ei kavatse Arcole vabatahtlikult maksta. "Sisulist nõuet seal pole. Arco Vara läks Simferopolisse äri tegema ja jättis asjad pilla-palla. Miks me selle eest maksma peaks?" küsis Teder.

taust
-Ühendatud Kapitalil on hulk tütarettevõtteid, näiteks Al Mare Majad OÜ, Auto Forte Baltic OÜ, Haltron Grupp AS, Reval Auto AS, Reval Auto Pärnu OÜ, Reval Auto Tallinn OÜ, Rocca-al-Mare Tivoli AS.
-Ühendatud Kapitali puhaskahjum oli mullu 284,3 miljonit krooni (2007. a oli kasum veel 80,2 mln krooni).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2009, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing