ASI sai aastaga 253 miljonit kahjumit

Virge Haavasalu 26. august 2009, 00:00

Neljale noorele eestlasele kuuluva ettevõtte investeerimisportfelli maht oli eelmise aasta lõpu seisuga 1,2 miljardit krooni. Kaks kolmandikku kahjumist moodustas aktsiaportfelli langus, mille peamiselt põhjustas müügipiirangu alt vabanenud eBay aktsiapositsioon, seisab eelmise aasta majandusaruandes.

eBay aktsiad omandati koos Skype'i osaluse müügiga eBayle. Aastaga kukkus ASI-le kuuluva eBay investeeringu väärtus 342 miljonilt kroonilt 2 miljonile. Eelmisel aastal langes eBay aktsia 33,19 dollarilt 13,96 dollarile.

2007. aasta ühest suurimast varaklassist ehk investeerimisest Eesti ettevõtete võlakirjadesse on ASI praktiliselt loobunud. Kui aasta alguses oli neil võlakirjades 567,7 miljonit krooni, siis aasta lõpus 31,8 miljonit. eBay ja võlakirjade müügi tõttu on ASI kasvatanud aastaga sularahavaru 185 miljonilt 712 miljonile kroonile.

Uusi tehnoloogiainvesteeringuid tegi ASI eelmisel aastal üheksasse firmasse kogumahus 42 miljonit krooni. Seoses otseinvesteeringute portfelli mahu kasvuga moodustati eraldi otseinvesteeringute üksus, seisab ettevõtte aruandes. Kokku oli ASI-l investeerimispositsioone eelmise aasta lõpu seisuga 29 ettevõttes.

2008. aastal töötas ASI läbi investeerimisettepanekuid ligi 250 projekti. Omandati kogemust ja arendati strateegiliselt globaalset suhtevõrgustikku riskikapitali sektoris, kirjutatakse majandusaasta aruandes. Uutest investeeringutest umbes kolmandik tegeleb unikaalse tehnoloogia arendusega ning ülejäänud internetipõhiste teenuste arendamise ja pakkumisega.

ASI paigutab üha enam raha uutesse ettevõtetesse välismaal, kirjutas Äripäev kevadel. Viimase aasta jooksul pole ettevõte ühtegi uude Eesti projekti investeerinud, kuigi vaba raha on kolmveerand miljardit. Igal nädalal tuleb Eestist paar taotlust uutest investeerimissoovidest ASI juhtkonna lauale (kokku tuleb taotlusi 5-10).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing