Eesti päikesepatarei sai ligi 40 mln toetust

Katre Pilvinski 26. august 2009, 00:00

Crystalsol arendab senistest soodsamaid päikesepatareisid, mille uut tüüpi fotoelement-moodul võimaldab 70-80% kokkuhoidu võrreldes praeguse tööstuse keskmisega.

"Ettevõte asutati eelmise aasta keskel ning sellest ajast alates oleme otsinud finantseeringuid oma tehnoloogiale," sõnas Crystalsoli juht Thomas Badegruber. Tema sõnul on Norrast ja Soomest saadud investeeringu suurus 2,5 miljonit eurot (ligi 40 mln krooni). EASi toetus oli sh 1,5 miljonit eurot.

Badegruberi sõnul ettevõte veel ei tooda, vaid tegeletakse tootearendusega. "Seda Eestis ning suur osa tööst tehakse veel Tallinna Tehnikaülikoolis," lisas ta.

Eestisse otsustati jääda, kuna Eestis on suurepärane teadmine materjalidest, siin tehakse ekspertiisi ning samuti on siin projektiga seotud TTÜ teadlased.

Badegruberi sõnul on üldiselt päikesepatareide järele on väga suur nõudlus, aga praegu on kriisi tõttu siiski raske. "Paljud tootjad kaotavad käivet ja kasumit," rääkis ta.

Tulevikus vajab Crystalsol siiski veel lisaraha. "Vajame veel umbes 5-7 miljonit eurot," ütles ta. Badegruber aga ei kahtle, et raha leitakse, kuna tootearendus on senini edukas. "Plaan on pärast arendustegevust alustada tootmist Eestis. Austrias tehakse osa arendustööst," selgitas ta.

Badegruber arvab, et 2,5 mln eurot teenitakse tagasi aasta või kahega alates tootmise käivitamisest.

Alternatiivenergiatoodete müügi ja paigaldaja Covertech Investi tegevjuhi Leho Laulu sõnul küsitakse ja uuritakse viimasel ajal üha rohkem nende toodete kohta. "Nõudlus on umbes neli korda suurenenud viimase poole aasta jooksul, kuigi tööks läinud pakkumiste arv on jäänud minimaalseks. Tooted on suhteliselt kallid ja seetõttu ei osteta," tõdes ta. Laul rääkis, et nemad ostavad tooteid Hiinast. Laul sõnas, et päikeseenergiatoodete järele on nõudlus hetkel nii suur, et ta ei näe selle vähenemist kümne aasta perspektiivis. Ta usub, et lõpuks on päikesepatareid kõikidel majadel olemas.

"Taastuvenergia tulevik on selline, mida ei oska täpselt ette ennustada, et kauaks turgu jätkub. Kuid oskan öelda, et päikeseenergia on senini kõige efektiivsem taastuvenergia allikas," märkis Laul.

Covertech Investi tegevjuht usub, et alternatiivenergia tooted lähevad 5-10 aasta jooksul odavamaks. "Euroopas on juba sellistele toodetele riiklik subsideerimine ja kui see ka lõpuks Eestisse jõuab, siis on see tarbijale kindlasti odavam. Mida rohkem neid toodetakse, seda odavamaks nad ka muutuvad," lisas ta.

Üldiselt on igal pool mujal maailmas green-energy tõusev trend ja väga tugev investeerimise objekt. Sellega paljud riskikapitalistid tegelevad ja neil on see kompetents olemas - on olemas terved fondid, kes ainult sellele pühenduvadki.

Kindlasti on see valdkond huvitav, kuid loomulikult on vaja terad sõkaldest eraldada. Selleks, et olla kompetentne mingis valdkonnas peab asjaga tegelema 5-10 aastat. Paraku praegu Eesti riskikapitalifondidel see kompetents vähemalt minu teada puudub.

Ainult Eestis investeeringutega taastuvenergia valdkonnas tegeleda on liiga väike areaal. Selleks peaks hoopis suuremat piirkonda vaatama.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing