Sooman: info võlgade kohta on puhtäriliselt tervitatav

26. august 2009, 20:01

Pigem pooldan eraisikute maksehäirete
avalikustamist, kuid näen selles teatavat eetilist konflikti,
ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

"Kui keegi soovib osta autot, kinnisvara vms ning näeb, et selle omanik on makseraskustes, annab see talle suurepärase võimaluse omanikku hinnakauplemisel survestama hakata," vastas Sooman tänasele päevaküsimusele, kas pooldate eraisikute maksehäirete avalikustamist.

Ta lisas, et siit tekib automaatselt küsimus, kas see on ikka õiglane, et praeguses majandusolukorras väikeste võlgade tõttu hakkavad isiku potentsiaalsed äripartnerid tema võib-olla ajutist ning mitte üldse pahast tahtest tekkinud probleeme enda huvides ära kasutama.

Sooman märkis, et kapitalistlikult lähenedes saame väita, et elu ongi selline. "Eetiliselt võib aga olukorrale kehv maik juurde jääda, kui kõik kõikide võlgadest teada saavad."

Sooman selgitas, et siiski pigem pooldab maksehäirete avalikustamist, sest see annab antud inimesega ärilistesse suhetesse asuvale isikule olulist eelinfot - kroonilisele võlglasele ei soovi keegi anda oma korterit üürile ega teha temaga muid püsivad kohustusi kätkevaid kokkuleppeid, samuti teab teenuse või kauba müüja, et maksehäiretega isikult on otstarbekas kindlasti küsida enne teenuse osutamist/kauba müümist ettemaksu.

"Informatsiooni avalikkus on puhtäriliselt seega tervitatav, sest aitab vältida võimalikke tulevasi probleeme," ütles Peep Sooman.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2009, 21:01
Otsi:

Ava täpsem otsing