Sipelgaliik saab hakkama ilma isasteta

27. august 2009, 11:22

Texase ja Brasiilia teadlased kinnitasid
lõplikult, et laialt levinud seenikasvatav sipelgaliik koosneb ainult emastest
loomadest, mis on sipelgate puhul ainulaadne nähtus.

Enamik sotsiaalse eluviisiga putukatest – herilased, sipelgad ja mesilased – saavad oma igapäevaelus ilma isasteta väga hästi hakkama. Koloonia koosneb steriilsetest õdedest, kes hoolitsevad muneva kuninganna eest. Aeg-ajalt toob kuninganna siiski ilmale põlvkonna isaseid, kes viljastavad uued kuningannad ja seejärel hukkuvad.

Ajakirja PloS ONE selle nädala väljaandes kirjutavad aga Christian Rabeling, Ulrich Müller ja nende Brasiilia kolleegid, et sipelgaliigi Mycocepurus smithii kuningannad paljunevad aga ilma viljastumiseta, isaseid selle liigi esindajaid pole leitud, kirjutas Physorg.

"Täiesti aseksuaalsed loomaliigid on väga haruldased, mis muudab selle sipelga väga huvitavaks," ütles Rabeling. "Mittesuguliselt sigivad liigid ei sega oma geene rekombinatsiooni teel, seega võib arvata, et kahjulikud mutatsioonid hakkavad aja jooksul kuhjuma ja liik sureb võrreldes teiste liikidega kiiresti välja," rääkis ta.

Ka varasemates uurimustes on avaldatud arvamust, et tegemist võib olla mittesuguliselt sigiva liigiga. Mülleri ja tema endise kraadiõppuri Anna Himleri poolt läbi viidud uurimuses näidati näiteks, et sipelgad paljunesid laboris ilma isasteta ning ka keskkonnastressi all ei suudetud esile kutsuda isaste teket.

Siiski usuti varem, et mingites tingimustes isased siiski tekivad, kuna 1960ndatel Brasiiliast kogutud isendeid peeti liigi M. Smithii isasteks. Seetõttu arvati, et vähemalt aeg-ajalt paljunevad sipelgad siiski suguliselt.

Rabeling analüüsis nimetatud sipelgaid põhjalikumalt ning avastas, et need kuuluvad hoopis teise lähedase seenikasvatava sipelgaliigi Mycocepurus obsoletus hulka. Seega polegi kunagi leitud liigi M. Smithii isaseid esindajaid. Lisaks lahkas ta paljunemisjärgus M. smithii kuningannasid ning leidis, et nende spermide varumise organid olid tühjad.

Eelmisi uurimusi arvesse võttes järeldasid Rabeling ja tema kolleegid, et suure tõenäosusega on tegemist täiesti mittesugulise liigiga. Nüüd uurib Rabeling geneetiliste markerite abil seenikasvatavate sipelgate evolutsiooni ja süstemaatikat, et välja selgitada mittesugulise sigimise tekke aeg ja mehhanism.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2009, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing