Soome tõstab käibemaksu

27. august 2009, 09:57

Soome valitsus jõudis eile käibemaksu üle
käinud vaidluses kokkuleppele, mille järgi üldine käibemaksu määr tulevast
aastast tõuseb, kuid restoranitoidu käibemaks alaneb samale tasemele kauplustes
müüdava toidukauba maksumääraga.

Kokkuleppe järgi kasvab käibemaks Soomes tuleva aasta juulist praeguselt 22 protsendilt 23 protsendile. Samuti kasvab ühe protsendipunkti võrra käibemaksu soodusmäär – raamatute, ravimite, kultuuriürituste, reisijateveo ja majutuse käibemaks kasvab 8 protsendilt 9 protsendile.

Toidukauba maksustamise osas juba varem saavutatud kokkuleppe järgi alaneb toidukauba käibemaks selle aasta oktoobrist 17%lt 12 protsendile, et tuleva aasta juulist kerkida uue kokkuleppe järgi 13%le. Restoranitoidu käibemaks alaneb tulevast aastast praeguselt 22 protsendilt samuti 13%le.

Käibemaksu tõstmine toob tuleva aasta juulist Soome riigikassasse 650 miljonit eurot. Toidu ja restoranitoidu käibemaksu alandamine vähendab laekumisi 750 miljoni euro võrra. Puuduv 100 miljonit eurot on plaanis koguda vahepeal kaotatud maksu taastamisest maiustustele ja karastusjookidele.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2009, 12:01
Otsi:

Ava täpsem otsing