Kõrgkoolid valmistuvad väheste tudengite püüdmiseks

28. august 2009, 20:41

Kuigi veel sel aastal pikendasid kitsad
ajad õppida soovijate saba ülikoolide uste taga, valmistuvad kõrgkoolide juhid
juba lähiaastatel saabuva tudengite arvu järsu kukkumise vastu.

90date aastate alguses raugenud beebibuum hakkab märku andma. "Kõige keerulisemad aastad alles tulevad. 2012. aastaks on kõik tibud üle loetud ja võrreldes praegusega on gümnaasiumilõpetajaid siis poole vähem," ütleb EBSi rektor Peeter Kross. Vilistlaste kahekordset langust nentis ka Audentese juhatuse esimees Ahto Orav.

Järgnevad aastad võivad kujuneda erakõrgkoolide tõetunniks: millised jäävad ellu, millised viivad oma tarkuse hauda kaasa. Kuigi koolijuhid nendivad justkui ühest suust, et tööpuudus ja kitsas rahakott just tõstab hariduse väärtust ning õpihimuliste tung ülikooli tänavu suurenes, nendib Kross, et võitlus kõrgkoolide vahel käib juba praegu. Kõrgkoolid mõtlevad välja uusi lahendusi, et ka edaspidi vee peal püsida. Üks võimalus on välisüliõpilastele meepott välja panna ja loota, et lennatakse kohale kaugemate maade ja merede tagant.

Muusikaakadeemia õppe-ja teadusprofessori Margus Pärtlase arvates töötavad kõik Eesti ülikoolid selle nimel, et rohkem välisüliõpilasi Eestisse meelitada. Muusikaakadeemial on leping Hiina ja Koreaga ning juba pikem kogemus välisüliõpilaste koolitamisel. Kevadel välja lennanud vilistlastest olid ligi 14protsenti välismaalased.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2009, 07:42
Otsi:

Ava täpsem otsing