Üksmeele puudumine takistab rahajagamist

31. august 2009, 06:51

Euroraha jaotamine valdkondade vahel on
paberil paigas, ent pole muutunud majandusoludes otstarbekas. Nüüd käib vaidlus,
milline ministeerium peaks oma osast tüki ära andma.

Peaminister Andrus Ansip teatas neljapäeval, et olulist rolli tulude suurendamises mängib Euroopa Liidu struktuurifondide raha. "Meil on plaan, kuidas hoida defitsiit allpool 3 protsenti. See plaan sisaldab eelkõige tulude suurendamist. Me kavatseme eurotoetusi veelgi rohkem kasutusele võtta, kui neid siiani on kasutusele võetud," ütles ta.

Juuli lõpuks oli väljamakseid tehtud 6,2% kogu rahast, mis 2013. aastal lõppeval programmiperioodil on Eesti tarbeks eraldatud.

Küsimust sellest, et euroraha käikuandmist tuleks kiirendada, varjutab aga hoopis sisulisem vaidlus - mil viisil muuta praegu kehtivaid rakenduskavasid.

Tehnoloogiatoetused vajavad lisaraha
Näiteks maksis EAS juulis välja viimased summad tehnoloogiainvesteeringute kaasfinantseerimiseks. Kokku rahastati sellest programmist 580 miljoni krooni eest 110 projekti. Huvi oli aga suurem - esitati 316 projekti 1,4 miljardile kroonile. Rohkem euroraha esialgse kava kohaselt tehnoloogiainvesteeringutesse kuni 2013. aastani plaanis suunata ei ole. "Seda on vähe," rääkis tööandjate keskliidu volikogu esimees ja EASi nõukogu liige Enn Veskimägi. Ta leiab, et investeeringuid tuleks suunata moodsamasse tehnoloogiasse, kasvatada tootlikkust ja ekspordipotentsiaali. "Ma näen seda, et me oleme teinud suuri vigu proportsioonide jagamisel," sõnas Veskimägi.

Juuli lõpus jõudis avalikkuse ette audiitorfirma Ernst Young Baltic juhitud konsortsiumi aruanne, mis käsitles euroraha senist kasutamist. Hindamise tulemuste oluline järeldus oligi ettevõtlustoetuste suurendamine. Pakuti välja ka number - 1,2 miljardit krooni. Raha selleks tuleks võtta vähem prioriteetsetest valdkondadest.

Parts: kärpida võiks toredusinvesteeringuid
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ei taha konkreetselt vastata küsimusele, millisest valdkonnast peaks raha ära võtma.

Vähendada võiks n-ö toredusinvesteeringud ning keskenduda ekspordi, investeeringute ning töökohtade loomise soodustamisele, arutles Parts.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2009, 07:52
Otsi:

Ava täpsem otsing