Operaatorid tahavad 4G võrgu litsentsi saada mõistliku hinnaga

Virge Haavasalu 01. september 2009, 00:00

"Ühekordne ostuhind võiks olla madal või puududa, sest see tagaks meie võime investeerida," kommenteeris EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor ning juhatuse liige Tõnu Grünberg majandusministeeriumis tööjärgus oleva 4G litsentside võimalikku maksumust. Kui GSMi ehk 2G litsents oli tasuta, siis 3G litsentsi pidas arendusdirektor uue põlvkonna võrgu puhul kalliks.

"Tegelikult maksame igal aastal nii 2G kui ka 3G ja hakkame maksma ka 4G kasutamise eest riigilõivu," põhjendas ta.

Grünbergi hinnangul võiks 4G võrgu väljaehitamine neile umbes sama palju maksma minna, kui see oli nii 3G kui ka varasemate võrkude puhul, ka tugijaama tööraadius on suuresti sarnane 3Gga. "Samas oleks vaja tuhandeid tugijaamu tööle panna üle Eesti, mis kõik võtab üsna suure raha," märkis ta.

"Pooleliolevasse töösse ei tahaks sekkuda," vastas Elisa juht Sami Seppänen küsimusele, millised peaksid olema litsentsi saamise tingimused. Kas need peaksid olema sarnased 3G litsentsi tingimustega? "Seda lollust ei tahaks enam korrata," ütles ta. "Selle tehnoloogia arengust tahtis riik endale saada 210 miljonit krooni, mis teeb 210 miljoni krooni võrra selle arengu aeglasemaks," põhjendas ta.

Seppänen lootis, et seekord riik võtab operaatoreid kuulda ega tee litsentsi saamist nii kalliks, kui see oli 3G võrgu puhul. Ta ei näe vajadust kiirete litsentside väljastamise järele, kuna 4G puhul peavad enne lahenema mõned tehnoloogiat puudutavad küsimused.

Kui riik suudab lähiajal väljastada operaatoritele 4G võrgu litsentsid, võiks iseenesest uue põlvkonna võrgu kasutuselevõtust rääkida juba kolme aasta pärast, uskus Tele2 juht Toomas Tiivel.

"See on lähima kolme kuni viie aasta temaatika. Pigem kolme," arvas Tiivel, kelle hinnangul sõltub eelkõige tarnijatest, kui kiiresti võrguseadmed ja ka kliendi lõppseadmed saadavale tulevad.

"Põhiline küsimus on see, milliseid finantskohustusi pannakse operaatorile litsentsi soetamisel," pidas Tiivel oluliseks. "Kui see litsents on liiga kallis, siis jääb selle võrra vähem raha ka võrku investeerimiseks."

4G andmeside puudutaks Grünbergi sõnul suures osas kõiki Eestis elavaid inimesi. "Praegu on ju sülearvutites ja mobiiltelefonides juba andmeside sees," rääkis ta. "Üks variant on ka pakkuda 4G lahendusega maapiirkonnas kiiret andmesidet."

4G võrgu litsentside väljastamine on väljatöötamisel ja nende jõustumisaeg sõltub seaduseelnõust. Praegu on meil määrus veel väljatöötamisel. Septembri jooksul peaks minema teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks. Kuna tegemist on nn töödokumendiga, siis ei saa eelnõu sisu avaldada.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:12
Otsi:

Ava täpsem otsing