SEB: Euribor hakkab uuest aastast tõusma

02. september 2009, 15:37

Kuue kuu Euribor võib jääda aasta
teises pooles samale tasemele, aga uuest aastast on ette näha tõusu, usub SEB
jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Riho Unt.

"Kuue kuu Euribor oluliselt alanemas enam ei ole. See võib seista sarnasel madalal tasemel veel umbes pool aastat ning hakata siis vaikselt tõusma," kommenteeris Unt, põhjendades seda ka sellega, et 2010. aasta teise poolaasta jooksul tõuseb SEB prognoosi kohaselt Euroopa Keskpanga refinantseerimise intressimäär ühelt protsendilt kahele.

Unt rääkis, et raha hinna kohta maailmaturgudel ütlevad SEB analüütikud vastvalminud Nordic Outlooki näol, et see hakkab vaikselt tõusma 2010. aasta jooksul. "Intressimäärade tsüklid on saavutanud oma põhjad, kuid jäävad veel mõneks ajaks madalale tasemele," märkis ta, viidates eelpool nimetatud perioodile.

Undi sõnul usub SEB, et Eestis toimub vaikne ja pikaldane taastumine. "Sellest tulenevalt ei kao Eesti majanduses eksisteerivad riskid lähiajal kuhugi ning ka intresside riskimarginaale on väga keeruline vähendada," rääkis ta.

Kui euro hoiuseintressimäärad on üsna stabiilsed, siis krooni hoiuseintressid on viimasel ajal Undi ütlusel pisut allapoole tulnud. "Ühest küljest tulenevalt viimastest oodatust parematest majandusnäitajatest, teisalt euro intresside üha madalamast tasemast ning kolmandaks on vaibunud spekulatsioonid Eesti krooni devalveerimise teemal," põhjendas ta. SEB on langetanud panga baasintressi viimase kahe kuu jooksul 5,50 protsendilt 4,75ni, lisas Unt.

Küsimuse puhul, mida võiks vaba rahaga teha, tõi jaepanganduse juht välja kolm sammu:

1. samm – makske tagasi kõik kõrge intressiga (SMS-) laenud, liisingud, järelmaksud jne;

2. samm – looge oma perele turvatunne. Tekitage likviidne turvapuhver (hoiused, rahaturufondid) 3-6 kuu palga ulatuses, kaitsmaks oma peret kõikvõimalike ootamatuste vastu keerulises majanduskeskkonnas. Samuti kindlustage ennast ja oma peret erinevate (majandusest mittesõltuvate) riskide vastu, mille vastu ka kuuekuuline likviidsuspuhver ei pruugi aidata (töövõime kaotus jne);

3. samm – alustage/jätkake pensioni kogumisega ja alustage pikaajalise säästmisega.

Täpsema plaani osas peab Undi sõnul juba individuaalselt lähenema.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2009, 19:04
Otsi:

Ava täpsem otsing