Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA tootmisefektiivsus hüppas üles

02. september 2009, 16:35

USA töötajate tootlikkus kasvas teises
kvartalis viimase kuue aasta ja ettevõtete tööjõukulud kahanesid viimase üheksa
aasta kiireimas tempos.

Tootlikkuse kasv on elamisstandardite paranemise tingimuseks, sest parem tootlikkus sillutab teed ka palgakasvule. Kuid majanduslanguse tingimustes on USA ettevõtted tootlikkuse kasvu kasutanud kasumirea parendamiseks, kuna paljud võitlevad ellu jäämise eest.

Kulude kokkuhoid aitas paljudel ettevõtetel avaldada ka vaatamata käivete langusele analüütikute ootusi purustanud teise kvartali kasumeid. Samas, kui see kulude kokkuhoid ja tootlikkuse kasv ei too kaasa palkade tõusu, jäävad majapidamiste sissetulekud kõrge töötusmäära tingimustes endiselt surve alla ja muudavad sellega küsitavaks ka jätkusuutliku tarbimise kasvu.

Tarbijate kulutused moodustavad 70% USA majandusaktiivsusest.

Tootlikkus ehk toodang ühe tunni kohta kasvas teises kvartalis 6,6%, mis on suurim edenemine alates 2003. aasta suvest. Ökonomistid ootasid 6,4%-list kasvu. Tööjõukulud kukkusid aasta baasil 5,9%, mis on sügavaim kukkumine alates 2000. aasta teisest kvartalist ja veidi suurem ka, kui kuu aega tagasi prognoositud 5,8%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2009, 23:06
Otsi:

Ava täpsem otsing