Ligi: ma pole teinud ettepanekut makse tõsta

16. september 2009, 15:28

Riigitulusid suurendatakse teatud
mittemaksuliste tulude kaudu, alates eurorahade kasutamise kiirenemisest,
dividendidest ja varade müügist, kuid minu ettepanekus maksutõuse
polnud, sõnas rahandusminister Jürgen Ligi.

Ligi tõdes, et eelarve arutelu oli siiski konstruktiivsem kui tema kartus oli. "Kogu see protsess on veninud, kuna eelmine valitsuskoalitsiooni koosseis ei suutnud tükk aega otsust langetada ning seetõttu läks aega kaduma. Aga see oli ka oodatud, kuid nüüd on surve selle võrra suurem."

"Tulusid suurendatakse, tulud küll vähenevad, kuid neid suurendatakse teatud mittemaksuliste tulude kaudu. Alates eurorahade kasutamise kiirenemisest, dividendidest ja varade müügist. Minu ettepanekus maksutõuse polnud," märkis ta. Ligi ütles, et riigiettevõtete müük ei puuduta eelarvet ning seda küsimust pole päevakorras arutatud.

"Vajadused kriisioludes on väga erinevad - sotsiaalkulud on valdavalt seadusega dikteeritud ja ma ei pea eriti realistlikuks, et me läheme seaduseid massiivselt muutma," kommenteeris minister kärpeplaane. "Keegi pole esitanud seaduse eelnõud vanemapalga ülempiiri alandamiseks. Rahaliselt pole see mingi väljapaistev summa, see on emotsionaalne küsimus," ütles Ligi.

Tema sõnul tehakse sotsiaalministeeriumi ja haridusministeeriumi suhtes mööndusi. "Ma pakun, et enamuse puhul natuke, nendele lisakuludele oleme pidanud katte leidma, kuid need ei puuduta maksutõuse. Neid ettepanekuid pole mina teinud," rõhutas Ligi ja lisas, et enamus ministeeriumeid esitas eelarve piirnumbri sees ja siis lisataotluse nii normaalne protseduur ette näeb.

Samas märkis ta, et siiski on enamus ministeeriumide soovidest tagasilükatud. "Rahandusministeerium teeb päris head tööd," lisas ta.

Minister ütles, et eelarve projekti visandi visiooni järgi oli selle maht 82 miljonit, kuid see pole lõplik number. Ligi kinnitas, et eelarve jõuab riigikokku tähtajaks 30. septembriks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2009, 07:16
Otsi:

Ava täpsem otsing