Rikkad ja maksud

Raivo Sormunen 18. september 2009, 00:00

Sel aastal on masust hoolimata laekunud rahandusministeeriumi andmeil juriidiliste isikute tulumaksu loodetust paremini ehk ettevõtete omanikud on vaatamata halbadele aegadele võtnud firmadest raha välja. Dividenditulu majandusse paiskamine on sisuliselt nagu riiklik rahasüst või euroabi ja selle pealt makstavad maksud aitavad meid ka kõiki kaasa eelarve täitmisele ja sammukese euro suunas. Sellele peaks mõtlema nii tänases edetabelis figureerivad rikkad, kes soovivad, et neid siin tabelis ei oleks, kui ka need, kes rikkaid kadestavad.

Kõrge koht edetabelis näitab lisaks rikkusele eelkõige seda, et on juletud riskida ja sellega majandust elavdada. Võtame näiteks Eesti tipprikaste omanduses oleva Tallink Grupi, mille aastas 400 miljoni kroonini ulatuva sotsiaalmaksukuluga on võimalik pensione maksta ligi 10 000 inimesele. Või Urmas Sõõrumaa, kelle US Invest maksis eelmisel aastal sotsiaal- ja tulumaksu kokku 62 miljonit krooni. Tabelis on teisigi suurkorporatsioone ja maksumaksjaid.

Kadestajatele on vaid üks sõnum - tehke järele. Praegu vajab Eesti enam kui kunagi varem ettevõtlikke inimesi. Erastamine ja kinnisvarabuum on küll möödas, kuid alati on sektoreid, mis paisuvad kiiremini kui majandus tervikuna. Kindlasti on ka osa täna alustanuid kümne aasta pärast siin samas edetabelis ning tunneb selle üle ka rohkem uhkust. Kokkuvõtteks: rikkaid võib kiruda ja kadestada, aga ilma nendeta poleks töökohti ega majandust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing