Maailm toetab aina isukamalt USA võlguelamist

21. september 2009, 12:27

Isegi vaatamata dollari langusele ja USA
riigieelarve suurele puudujäägile, haaratakse USA võlakirju endiselt suure
hooga.

Investorid väljaspoolt USA-d on sel aastal ostnud 43,1% USA riigivõlakirjadest, mida on pakutud 1,41 triljoni dollari eest. Eelmisel aastal oli samaks ajaks välja lastud 527 miljardi dollari väärtuses võlakirju, millest USAst väljapoole läks 27,1%.

Sel nädalal müüb USA riik 112 miljardi dollari väärtuses kahe-, viie- ja seitsmeaastase tähtajaga võlakirju. See maht saab taolise kombinatsiooni puhul olema rekordiline, ületades augustikuu 109 miljardi dollarilist numbrit.

Hiina soetas juulis USA võlakirju 24,1 miljardi dollari eest, kasvatades sellega kogumahu juba 880,5 miljardile dollarile. Hiinale kuuluvate USA võlakirjade kogusumma on sel aastal kosunud 10%, eelmisel aastal kerkis aga 52%.

Üks oluline põhjus, miks USA võlakirju niivõrd suurtes kogustes ostetakse, on märkimisväärsete alternatiivide puudumine. USA dollar moodustab juba 65% maailma valuutareservidest.

Alles märtsis sõnas Hiina peaminister Wen Jiabao, et suurriik on mures oma USA võlakirjadesse paigutatud investeeringu pärast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. September 2009, 12:27
Otsi:

Ava täpsem otsing