Tulumaks võtab taanlastel sissetulekust 60%

22. september 2009, 13:26

Tulumaksu määrade seis on üle maailma
suhteliselt sarnane sellega, mis oli 2008. aastal, selgub värskest KPMG
uuringust. Maailma kõrgeim tulumaksu määr endiselt Taanis ja Eesti on Euroopa
Liidu madalama tulumaksuga riikide seas.

Märgata on olnud aeglast langust maailma kõrgemate tulumaksu määrade puhul, keskmine langus on olnud 0,3% sel aastal. Kuigi enamikes riikides on jäänud maksumäär samaks, on osades Euroopa ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna riikides olnud maksumäära muutus märkimisväärne.

Maailma kõrgeimat tulumaksu oma sissetulekult maksavad inimesed endiselt Euroopa Liidus. Kuid ka seal on mõningane allapoole trend märgata, eeskätt just Ida-Euroopa riikides, kus keskmiselt tulumaksu määr langes 2003. aastal 41,1% ja 2009. aastal 36%.

Proportsionaalne tulumaks on endiselt märksõna siin, mis annab impulsse selleks. Eesti oli 1994. aastal sellele teerajaja. Bulgaarial on euroliidus oma 10%-ga madalaim tulumaksumäär. Leedul on olnud protsentuaalselt kõrgeim maksumäära kukkumine kolme aasta jooksul (18%) ning 2009. aastal on maksumäär 15%. Lätil on maksumäär langenud aastaga 25%lt 23%le. Eestis on maksumäär langenud 2003. aasta 26%lt 21%le tänaseks.

Lääne-Euroopas (välja arvatud Soomes, kus toimus väike langus) jäi maksumäär stabiilseks.

Euroopa kõrval on kõrgema maksumääraga piirkond veel Aasia ja Vaikse ookeani regioon. Piirkonna keskmine tulumaksu määr on langenud 2003. aasta 36,1%lt 2009. aastal 33,9%le, 2009. aastal on keskmine langus olnud 0,7%. Langust on vedanud mõned regiooni väiksemad riigid, samal ajal suuremad riigid nagu Hiina, India ja Jaapan pole seitsme aasta jooksul üldse tulumaksu määra muutnud.

Ladina-Ameerikas on tulumaksu määr regioonis jäänud madalaks ja stabiilseks. 2008-2009. aastal pole seal ühegi riigi tulumaksu määr muutunud.

Maailma kõrgeimat tulumaksu maksvad endiselt taanlased oma sissetulekutelt, 2009. aastal nimelt 62,3%. Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas on esikohal Jaapan 50%ga. Ladina-Ameerika regioonis on kõrgeima maksumääraga Tšiili (40%).

Taani kõrval on Euroopas kõrgema maksumääraga (üle 50%) veel Holland ja Rootsi. Eesti on Läti ja Küprosega madalama maksumääraga grupis (21-30%). Euroopa Liidus on proportsionaalne maksumäär seitsmel riigil: Eestil, Bulgaarial, Tšehhil, Lätil, Rumeenial ja Sloveenial.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2009, 17:48
Otsi:

Ava täpsem otsing