Hongkongi majandusesindajatele meeldivad Eesti e-lahendused

Katre Pilvinski 30. september 2009, 00:00

"Püüame leida ühiseid huve ja Hongkongi majandusesindajad kutsuvad Eesti ettevõtteid ja ametkondi Hongkongi. Nad aitavad eestlastel seal uksi avada," kommenteeris EASi välisesindaja Londonis Tiina-Maria Väravas visiiti.

Hongkongi majandus- ja kaubanduskoja peadirektor Sarah Wu rääkis kohtumistest IT-sektori esindajatega, et Eesti e-valitsus ja e-hääletamine on väga muljetavaldav. "Oleme liikumas paberivaba valitsuse suunas ning meil on siit palju õppida," lisas ta.

Wu tõi välja Eesti avaliku sektori e-teenustest näiteks juhilubade avalduse esitamise. "Meil tuleb selleks infot otsida transpordiameti kodulehelt ning siis veel paari veebilehte kasutada. Meil pole nii integreeritud süsteemi. See on, mida me saame Eestilt õppida." Wu lisas, et ka Eesti mobiilsed ID-teenused on väga muljetavaldavad.

Eesti Väliskaubanduse Liit on viis aastat õppinud, harjutanud ja omandanud hindamatuid kogemusi Hiina ettevõtetega äri alustamisel ja ajamisel.

"Oleme saanud kuhjaga teadmisi. Mis kontaktidesse puutub, siis neid on nii selliseid, mis on aia taha läinud, kui ka selliseid, mis on väga hästi lõppenud," tõdes väliskaubanduse liidu juht Tambet Made. Ta nentis, et õnnestunumad valdkonnad on nn uue majanduse kaugjuhtimise ja interneti teel tehtavad ärid.

"Logistikas võib-olla on iva sees, kuid IT-alal - ma ei kujuta ette küll, kus Eesti saaks kaasa rääkida, Hiina annab väga paljus kogu maailmale silmad ette," lisas Made.

Made sõnul pole Aasia turule minek siiski võimatu. Hiina ja Hongkongi plussidena tõi Made välja odava tootmise. "On ettevõtjaid, kes on avastanud, et Saksamaalt miljonite eest ostetud tööpinke saab Hongkongis neli korda odavamalt," lisas ta.

"Aktiivsemalt oleme Hongkongiga koostööd teinud viimased viis aastat. Oleme suhelnud EASi kaudu, kuid on ka mõni otsekontakt," rääkis Transiidikeskuse ASi tegevjuht Erik Laidvee.

Transiidikeskuse juht märkis, et nad teevad koostööd mitme logistikaga tegeleva firmaga Hongkongis. "Opereerime Muuga konteinerterminali ja oleme valmis nende konteinervoogusid teenindama suuremates kogustes kui praegu. Otsime uusi strateegilisi partnereid ja täiendavaid kaubavoogusid," ütles Laidvee.

"Alustasin hiinlastega koostööd 12 aastat tagasi, nad olid huvitatud Eesti riigist ja siis oli sinna vähem tungijaid ka," sõnas hulgimüügifirma AS Pudi-Padi omanik Merike Hein.

"Olen kõik kontaktid ise otsinud. Nad on ülisõbralikud ja ma arvan, et see, kui raske on kellelgi sinna turule siseneda, oleneb ettevõtjast," ütles Hein.

"Aastatega on kontakte juurde tekkinud ja praegu teeme koostööd enam kui saja Hiina tehasega, nad on ise huvitatud koostööst," sõnas Hein.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing