Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Uus raamat heidab varju pankade vandenõuteooriale

30. september 2009, 21:33

Andrew Ross Sorkin kirjutab uues raamatus,
kuidas Lehman Brothersi kokkukukkumisele järgnenud nädalal üritas valitsus
Föderaalreservi abiga liita Goldman Sachsi ja Wachoviat, kirjutab Vanity
Fair.

Raamat, mille pealkiri on Liiga suur, et hävida: Siselugu kuidas Wall Street ja Washington võitlesid finantssüsteemi ja iseendi päästmise eest (Too Big To Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System—and Themselves) kirjeldab, kuidas üritati liita Goldman Sachsi ja Wachoviat. USA rahandusminister ja Goldman Sachsi endine juhatuse esimees Hanry M. Paulson olid sügavalt osalised protsessis, kontakteerudes nii Goldmani praeguse juhatuse esimehe Lloyd Blankfeini ja ühe Wachovia juhatuse liikmega ning soovitas mõlemal seda tehingut kaaluda. Wachovia juhatuse esimees Robert Steel oli varem Goldman Sachsi tippjuhtkonnas.

Sorkin kirjutab, et ka Warren Buffetiga võeti ühendust, et too investeeriks liituvasse kompaniisse.

„Täna saab valitsus aru, et ma ei saa anda raha tehinguks, kus USA rahandusminister tahab teha tehingut endise Goldman Sachsi juhtkonna inimesega,“ ütles Buffett. „Seda ei juhtu. Nad ärkavad ja mõistavad, et isegi kui see oli maailma parim tehing, siis seda nad teha ei saa.“

Paulsoni osakonnajuht Jim Wilkinson taipas, et selline tehing oleks avalike suhete õuduseunenägu ja seda halvimal võimalikul ajal – kui nad üritasid läbi suruda pankade abistamise programmi TARP. „Hank, kui sa seda teed, siis sind tapetakse,“ ütles Wilkinson oma šeffile. „See on hullumeelsus. Paulson kaotaks usaldusväärsuse, teda süüdistataks Goldmani sõprade taskute täitmises ning Government Sachsi vandenõuteooriad lööksid õitsele.“

Samal ajal käisid paralleelsed läbirääkimised Morgan Stanleyga ja Goldman Sachsiga nende panga tegevusloa andmiseks, mis vihjas, et esmalt üritati sundabialu korraldada Goldmani ja Wachovia vahel.

Goldman oli nõus läbi rääkima vaid juhul, kui Föderaalreserv aitaks Goldmanile garanteerida osa Wachovia halvimatest varadest.

Föderaalreserv üritas ka liita Goldman Sachsi ja Citigroupi, kuid Citi juhatuse esimees Vikram Pandit lükkas idee tagasi.

Samaaegselt nõudsid valitsus Morgan Stanley ja JPMorgani liitumist, kuid mõlema panga juhatuse esimehed ei soovinud seda, kuid veidi räägiti valitsuse kannustamisel siiski läbi.

Paulson, Benranke ja Geithner soovisid, et Morgan Stanley juhatuse esimees John Mack müüks investeerimispanga JPMorganile ühe dollari eest aktsia kohta. Mack, keda kõik kolm telefonitsi keelitasid, lükkas nõudmise tagasi. „35 000 töökohta kaovad AIG, Lehmani, Bear Stearnsi ja lihtsalt koondamiste tõttu,“ ütles Mack. „Kas te soovite kaotada veel 20 000 töökohta? Ma ei näe, kuidas see oleks hea avalikkuse jaoks.“

Lühiväljavõte raamatust ilmub Vanity Fairi novembri väljaandes. mis USAs saabub üle riigi müügile 6. oktoobril.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2009, 21:33
Otsi:

Ava täpsem otsing