Analüütik prognoosib Rootsi pankadest kullavihma

02. oktoober 2009, 13:00

Majanduse toibumine võib varsti tekitada
olukorra, kus Rootsi pangad on ülekapitaliseeritud, mis tähendaks aktsionäridele
kopsakaid dividende, kirjutab Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütik
Mattias Mauritzon.

Praegu on Rootsi pangad omale uusemissioonidega loonud arvestatavad puhvrid võimalike kahjumite katteks. Kui seaduse järgi peab panga nn Tier 1 kapitali osakaal olema vähemalt 4%, siis Rootsi suurematel pankadel on see täna üle 11%. Kõige suurem puhver 13,6% on viimase emissiooni järel Swedbankil.

Tier 1 kapital kahaneb, kui laenukahjumid on nii suured, et pank saab kahjumit – see vähendab omakapitali. Seni on see stsenaarium kehtinud vaid Swedbanki puhul. SEB sai teises kvartalis samuti kahjumit, kuid see tuli goodwilli mahakandmisest, mis Tier 1 kapitali ei puuduta. Tier 1 kapitali mõjutab ka riskiga kaalutud laenude kasv, kuid siin on pangad oluliselt oma käitumist muutnud – riskantsete Balti kinnisvaraarendajate asemel antakse praegu laenu eelkõige Rootsi eluaseme soetajatele, kirjutab Mauritzon.

Analüütik rehkendab, et tuleval aastal Rootsi pankade laenukahjumid veel kasvavad, kuid aastal 2011 trend pöörab ning pangad saavad miinusest välja. Siis tekibki seis, kus pankadel on kapitali liiast – kokku hinnanguliselt 100 miljardit Rootsi krooni. See võiks teha Nordeas ja SEBs ca 11 Rootsi krooni aktsia kohta ning Handelsbankenis ja Swedbankis vastavalt 22 ja 19 Rootsi krooni aktsia kohta.

Pangad võivad maksta dividende või osta aktsiaid tagasi või teha mõlemat. Samas on rida tegureid, mis „kullavihma“ hõredamaks võivad teha. Kui Balti riigid devalveerivad, tähendaks see Rootsi pankadele arvatust suuremaid kahjumeid ning SEB ja Swedbank võivad sellisel juhul eelistada turvapadjast kauem kinni hoida. Uued reeglid võivad kehtestada pankadele karmimad kapitalinõuded ning välistatud pole seegi, et pangad hakkavad ülesostude kaudu laienema. Ent nii või teisiti on pankade aktsionäridel head dividendilootused, järeldab Mattias Mauritzon.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2009, 13:36
Otsi:

Ava täpsem otsing