Ungari soovib piirata valuutalaene

05. oktoober 2009, 21:35

Ungari keskpank soovib piirata riigis
kodumajapidamistele välisvaluutas laenude andmist, et vähendada forindi
langusest tingitud krediidiriski kasvu, vahendab Bloomberg.

Reeglid piiraksid laenusid protsendina sissetulekust, piirates laenu suhet tagatise suhtes ja piirates laenude kestvust.

Läinud aastal moodustasid mitte-forindis laenud 80 protsenti uutest kodumajapidamistele väljaantud laenudest.

Ungari oli esimene Euroopa Liidu riik, mis vajas rahvusvahelist päästmispaketti. Mullu vajas Ungari IMFilt 20 miljardit eurot, et vältida maksuvõimetust, kuna investorid müüsid kohapealseid varasid riigi maksevõimetuse kartuses.

Kodumajapidamised on võtnud valuutas laene, kuna nende intressid olid palju madalamad forindilaenude omadest. Ungari kodumajapidamiste laenukoormus võrdub umbes 40 protsendiga SKPst. Suurem osa, ligi 60 protsenti laenudest, on võetud Šveitsi frangis.

Forindis saaksid kodumajapidamised teenindada kuni 30 protsendiga sissetulekutest laenusid, eurodes 23 protsendi ja muudes valuutades vaid 15 protsendiga. Laenusumma võib moodustada eurolaenude puhul kuni 54 protsenti kinnisvaratagatise väärtusest ja muudes valuutades kuni 30 protsenti kinnisvara tagatisest. Forindilaenude puhul võib aga laenujääk ulatuda 70 protsendini laenutagatisest.

Keskpank saatis ettepanekud rahandusministeeriumi, kus need peaksid seaduseelnõu vormis parlamenti jõudma.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2009, 21:45
Otsi:

Ava täpsem otsing