SEB: Rahalaevu lähitulevikus palju ei paista

07. oktoober 2009, 16:10

Rahalaevu lähitulevikus kuigi palju paista
ei ole. Lootus on uute välisinvesteeringute tulemisel - tootmise ületoomine
kallimatest maadest, kuna meil on vaba tööjõudu, märkis SEB panga
majandusanalüütik Ruta Arumäe.

Analüütiku sõnul pole hetkel tegemist ajutise olukorraga, mis ise kergelt laheneb. "Tegemist on majanduse tõelise palgega. Buumiaegset sisenõudlust ei tasu tagasi tahta, kuna see ei juhtu nii pea ning osa sellest oli lihtsalt õhk," lausus ta.

"Ettevõtjatel ei tasu loota majanduse kiire taastumise peale, vaid tuleks keskenduda efektiivsuse tõstmisele, et ei peaks valusaid kärpeid tegema. Võimalus on ekspordis. järgmisel aastal tulekski tuge otsida eksportturgudelt. Kuid samas tuleb silmas pidada, et konkurents ei suurene ainult siseturul, vaid samuti ekspordis," sõnas Arumäe, kelle arvates ettevõtja jaoks tähendab see seda, et ostujõudu jääb siseturule endiselt piiratud koguses – seega jäävad ikkagi ratsionaalsed valikud peale.

""Rahalaevu" lähitulevikus kuigi palju paista ei ole. Lootus on uute välisinvesteeringute tulemiseks, st tootmise ületoomine kallimatest maadest, kuna meil on vaba tööjõudu," sõnas ta ja lisas, et euro tulekuga lisanduks välisinvesteeringuid. Hirmu välisinvestorite silmis ei tasu alahinnata.

Deflatsioon võib Arumäe sõnul varsti küll lõppeda, näiteks aasta lõpus, kuid hindu väga palju tõsta siiski ei saa, sest nõudlus on väike.

"Olud võimaldavad endiselt kokkutõmbamist, samas hakkab peagi tooraine hinnatõus kulude kokkutõmbamist raskendama. Kulude kokkutõmbamine tähendab aga sisenõudluse edasist pärssimist ning selle ainus alternatiiv on tootlikkuse tõstmine," rääkis Arumäe.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2009, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing