SEB kahtleb euro tulekus

Katre Pilvinski 08. oktoober 2009, 00:00

"Strateegia, mis põhineb erakorraliste tulude laekumise lootusele - see on riskantne," ütles analüütik. Arumäe märkis, et euro tulek elavdaks majandust. "Kui euro tuleb, siis võib majanduskasv 2011. aastal tulla 4%," lisas ta.

"Ühisraha kasutuselevõtt muudaks ettevõtjate olukorda oluliselt lihtsamaks: oluliselt väheneks intressikulu ning suureneks välisinvesteeringute võimalused," ütles SEB juhatuse liige ja ettevõtete panganduse valdkonna juht Allan Parik.

"Ma olen alati olnud just nende erakorraliste tulude suhtes kahtleval seisukohal," kommenteeris Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur SEB panga majandusprognoosi. "Kuna ma ise ei tegele erakorraliste tulude eelarvesse liitmisega, siis ma ei tea, kuidas Euroopas vaadatakse ühekordsetele tuludele. See on olnud kogu aeg minu kõige suurem kahtlus," ütles ta.

Vitsur lisas, et risk on euro tuleku suhtes kindlasti olemas. "Rahandusminister Ligi küll ütleb, et teeme kõik ja euro tulek on tehtav, aga kindlat ei ole veel mitte midagi. Ja kui näiteks Telekomi müük ei saa teoks ja dividendid ei laeku, siis on ju jälle neid miljoneid, mis vähemaks jääb."

Eksperdi arvates on siin väga palju tegureid, mida me ei suuda enam mõjutada. "Nüüd on suurel määral oluline see, et kas need sammud, mis on euro nimel tehtud, on osutunud piisavaks või mitte. Palju enam teha ei saa. Nüüd tuleb vaadata, kui täpsed on eelnevad sammud ja tegevused olnud."

"Midagi saab veel teha ja kokku hoida, kuid ega riigieelarve kraane ei saa täielikult kinni keerata. Jättes Läti kõrvale, on Eesti teinud eelarve kärpimisega rohkem kui ükski teine maailmariik - kuskil on piir ja sellest tuleb aru saada," sõnas Vitsur.

Praegusest majandusolukorrast rääkides märkis Arumäe, et laias plaanis toimub stabiliseerumine. "Paranemislootus on esmajoones ekspordiga seotud sektorites, kuid sisetarbimises osas näeme veel langust."

2010. aasta majandusprognoos on kevadega võrreldes paranenud maailmamajanduse paremate prognooside tõttu. "Maailmamajanduse taastumine on ebakindlal alusel. See võib osutuda ajutiseks, tagasilöögid on tõenäolised," märkis Arumäe.

Arumäe kirjeldas majandusolukorda ettevõtjate jaoks, et tegemist pole ajutise olukorraga, mis ise kergelt laheneb. "Vaid tegemist on majanduse tõelise palgega. Buumiaegset sisenõudlust ei tasu tagasi tahta, kuna see ei juhtu niipea ning osa sellest oli lihtsalt õhk."

Nii suvises majandusprognoosis kui ka jooksvates eelarveülevaadetes oleme peamiste ohukohtadena välja toonud omavalitsuste defitsiidi määra ning ka varade müügi.

Praegused maksulaekumised on olnud ministeeriumi prognoosiga kooskõlas, dividendide laekumises üllatusi oodata ei ole ning vara müügi osas toimub aktiivne tegevus. Kogu valitsussektori eelarvepositsiooni vaadates on ühekordsete tulude mittelaekumise oht üsna väike.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:15
Otsi:

Ava täpsem otsing