Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

BÖRS: Parimad kvartalid ever

08. oktoober 2009, 18:31

Järgmisest nädalast läheb lahti suurem
kvartalitulemuste teatamise buum, mis väikese vaheeksamina ettevõtteid taas
hindama asub.

Esimese tubli õpilasena Dow indeksi esindajatest tuli kolmapäeva hilisõhtul välja alumiiniumitootja Alcoa oma kolmanda kvartali kasuminumbritega, mis analüütikute ootused ilusti ületas. Kasum ilma mõne kuluta oli 4 senti aktsia kohta, samas kui ootused olid seatud 9sendisele kahjumile ning heade tulemuste põhjuseid võib peamiselt otsida korralikus kuludekärpes, millele lisasid oma panuse kerkinud toorainehinnad.

Ka mitmed teised, kes juba oma kolmandat kvartalit esitlenud on, pole turgu eriti nukrutsema pannud.
Sellele vaatamata suhtuvad analüütikud ja ökonomistid III kvartali tulemustesse teatava ettevaatlikkusega. Standard Poor’s 500 aktsiaindeksile oodatakse näiteks 23%-list kasumilangust eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes.

Neljas kvartal aga on juba hoopis teine tera. Sellest tõotab tulla erakordselt hea majandusaasta lõpp väga paljudele ettevõtetele. Bloombergi analüütikute ootuste kohaselt suudavad laiapõhjalise S P indeksi finantsettevõtted oma kasumid eelmise aastaga võrreldes lausa kahekordistada.

Kui kellelgi tekkis nüüd ülemäära optimistlik pilt lähituleviku väljavaadete osas, siis selle peaks väikesest reaalsuseprismast siiski läbi laskma. Kui kolmas kvartal veel kuidagi peegeldab võrreldavaid tulemusi eelmise aasta sama kvartali kõrval, siis neljas ei tee seda kohe mitte. Aastatagune viimane kolmikkuu oli kasuminumbritelt üks koledamaid. Kuigi tõele au andes tõi sellele järgnenud katastroof-kvartal ehk selle aasta esimene õnnetuke tulemustesse veel punasemad numbrid ning viis üsna paraja portsu ettevõtetest ka pankrotikohtu ette.

Igasugune võrdlus eelmise aasta tulemustega näib ilmselt enamikel juhtudel jalutuskäiguna imedemaal – esineda nii kehvasti kui siis, oleks isegi omamoodi saavutus.

Seega, kuigi erakordseid kasumikasve näitavad ettevõtted võivad paista elu-investeeringutena, tuleks iga konkreetset juhtumit eraldi natuke kainema mõistusega vaadata ning lisaks vältida ostmast võimalikul liiga suure ostusurvega kaasneval ülemäära kõrgel hinnal.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2009, 18:31
Otsi:

Ava täpsem otsing