Politsei hoiatab internetis raha välja petva kelmi eest

09. oktoober 2009, 18:11

Sellel nädalal on Ida Politseiprefektuuri
Rakvere politseiosakonnale tulnud kaks avaldust kelmi peale, kes pakub
internetikeskkonnas soodsa hinnaga elektroonikat, kuid peale raha
saamist lubatud kaupa üle ei anna.

Ida Politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse komissari Ülle Nõmme sõnul oli mõlema juhtumi puhul kannatanu leidnud endale soodsa hinnaga kauba internetikeskkonnast www.okidoki.ee ja asus heausklikult kauba pakkujaga suhtlema.

Esimese juhtumi puhul soovis kannatanu osta sülearvutit ja IPhone'i ning kandis raha üle. Müüja lubas kauba teele panna, kuid ei teinud seda. Kannatanule tundus asi kahtlane ja ta proovis müüjaga ühendust saada, ent see tal enam ei õnnestunud – keegi ei vastanud telefonile, sms-idele ega e-kirjale. Paar päeva peale makse sooritamist avastas kannatanu, et tema poolt makstud arvuti ja telefon on uuesti samas veebikeskkonnas müügis. Seekord oli aga kelm kuulutuse juba uue nime all üles pannud.

Teise juhtumi puhul soovis kannatanu uurija sõnul osta samas veebikeskkonnas pakutud IPhone´i. Kannatanu suhtles kauba pakkujaga msn-i kaudu ja smsi teel. Kannatanu kandis 6. oktoobril raha üle, kuid kaupa, nagu ka eelmise juhtumi puhul, ta kätte ei saanud.

Mõlemad kannatanud pöördusid politseisse ja nende avalduste alusel alustati kriminaalasjad kelmust käsitleva paragrahvi alusel.

Viru Ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Ain Tali sõnul tuleb internetist oste sooritades olla väga hoolikas ja uurida kindlasti enne võimalikult palju müüja tausta. Kindlasti ei ole kõik inimesed, kes internetis asju müüa pakuvad kelmid, kuid tähelepanelik tuleb olla alati.

„Internetis pakutav kaup võib olla küll soodsam, selliste ülisoodsate müügipakkumiste leidmisel peaks osta soovijatel hakkama peas põlema n-ö häiretuluke ja alati tuleb kontrollida, ega pole tegemist kelmusega," rääkis prokuröri abi.

Antud juhul leidsid mõlemad kannatanud alles peale petta saamist Google'ist, et erinevatel internetilehekülgedel hoiatati neid petnud mehe eest, kes esitleb end vale nime - Reimo Rebane - all. Petise tegelik nimi on Ken ja temaga seostatakse mitmesuguseid pettusi.

Ida Politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse komissar Ülle Nõmm hoiatab veebikeskkonnas kauplejaid, et Reimo Rebase nime all esinev isik võib ka teistes ostuportaalides tegutseda, otsides heauskseid kliente, kellelt raha välja petta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2009, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing