Vabamaks muutuv majandus ahvatleb

Katariina Krjutshkova 13. oktoober 2009, 00:00

"Kui vaadata kaubavahetusnumbreid, siis kohati on see suurem Ukraina näitajatest. See on maa, mida välisinvestorid pole pika aja jooksul avastanud," ütles välisminister Urmas Paet.

Tema sõnul mängivad Valgevene kasuks kaks asjaolu: geograafiline lähedus ja viimasel aastal toimunud liberaliseerimine. Sealne valitsus võttis möödunud aastal vastu majanduse liberaliseerimise ja erastamiskavad.

"Kindlasti on tung Valgevenesse suurem. Lennuk on hoopis rohkem rahvast täis kui varem," märkis ASi Filter müügijuht Bert Lõuke, kes lendab ka ise tihti Minskisse. Filtri enam kui 600 miljoni kroonisest käibest poole teenib Valgevene tütarfirma.

Olympicu kasiino juht Indrek Jürgenson tuli üle-eelmise nädala lõpus Valgevenest tagasi. "Kõik seal on kontrolli all ja stabiilne. Valgevenelased täidavad eelarvet hästi. Arvan, et nad on tublid," sõnas Jürgenson.

Kaubandus- ja tööstuskoja direktori Siim Raie sõnul on üllatav, et varem Valgevenesse nii vähe investeeriti. Kui Eestis on ehitusturg kokku kuivanud, siis seal on see arenemisjärgus, lisas ta. Samuti lähevad infotehnoloogiafirmad Valgevenesse allhanget otsima, programmeerijate hulk on seal suurem ja kulud madalamad. Samas märkis Raie, et jaekaubandus seevastu on seal juba küllaltki arenenud.

Oktoobris Valgevenesse lendava kaubandus-tööstuskoja delegatsiooni kuulub ka Harju Elektri nõukogu esimees Endel Palla. "Lähen sinna eesmärgiga leida koostööpartnereid elektriseadmete ostuks ja müügiks," lausus Palla. Ta lisas, et läheb Valgevenesse esimest korda ja sealsel turul on tema hinnangul potentsiaali küllaga.

Investeeringuid otsib ja ootab ka Valgevene ise. "Gaasi hind on tõusnud. See on ka põhjus, miks Valgevene otsib investeeringuid oma majandusse," lausus välisminister Paet. Ta lisas, et kui mõni aasta tagasi polnud seal erasektorit ollagi, siis nüüd see vaikselt juba areneb.

Augustis viibis Valgevene pealinnas Minskis IMFi missioon, kes esitas oma raportis küllaltki ultimatiivses sõnastuses nõude, et Valgevene lõpetaks riigi tasemel majandusse sekkumise.

Juba kaks aastat Valgevenes tegutseva ASi Filter müügijuhi Lõukese sõnul pole sealne bürokraatia selle aja jooksul paremaks muutunud. Kõik asjatoimetused venivad endiselt ja tekitavad vahel parajalt peavalu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:16
Otsi:

Ava täpsem otsing